IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Таксите за наемане на работник от страна извън ЕС са над 1300 лв.

През следващите месеци ще бъде разгледан въпросът за „свободни” зони на движение в пограничните райони с Македония и Сърбия

10:11 | 01.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Таксите за наемане на работник от страна извън ЕС са над 1300 лв.

Таксите за наемане у нас на работници от страна извън ЕС са сравнително високи – 1327 лв. за един работник, като от тях 200 лв. са за виза, 600 лв. - за разрешение за работа за една година и т.н. От това се оплакаха представители на бизнеса на проведена снощи среща с ръководството Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

В тази връзка беше направено предложение пред вътрешния министър Михаил Миков да бъде разрешено на фирмите да правят „внос” на групи работници от страни извън ЕС за свършване на определена работа – като отговорност за тях носи работодателят, след което те да бъдат връщани в страната си.

Миков обаче не прие идеята, задавайки въпроса дали, ако даден работник избяга нелегално от България в друга страна от ЕС, представители на фирмата, която го е наела, ще го търсят там. Министърът посочи, че при повече такива случаи дори е възможно да се вземе решение трудовият пазар на ЕС да бъде затворен за работници извън рамките на Общността.

Министърът каза още, че се обмисля по-лесен достъп до трудовия ни пазар на българоговорящото население извън ЕС. Това ще става с т.нар. „сини” или „зелени” карти, като същевременно се върви към изработване на обща миграционна политика на Общността.

През следващите месеци ще бъде разгледан въпросът за обособяването на „свободни” зони на движение в пограничните райони на България с Македония и Сърбия, стана ясно още на срещата.

Междувременно бизнесмени предложиха през работните и почивните дни да се сменя маркировката на автомагистралите в ремонт в зависимост от натовареността на движението, за да не се получават задръствания. Друга препоръка беше насочена към по-активна работа от полицията по разкриване на застрахователни измами и кражби на леки коли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още