IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 1 юли

07:56 | 01.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 1 юли

Изпълнителната власт влага в акции и е печелила от бордове
в. Дневник

Все повече членове на правителството и политици се насочват към инвестиции в ценни книжа. Сред тях са вътрешният министър Михаил Миков, декларирал пред Сметната плата акции в 17 компании, депутатът Милен Велчев (НДСВ) - в 11 компании - за около 2.5 млн. лв., бившият заместник-министър на отбраната Радослав Бозаджиев, спечелил от сделки и с ценни книжа на фондовата борса 134 хил. лв. и притежаващ дялове в 7 дружества, заместник-министрите на финансите Димитър Ивановски и Кирил Желев.

Ивановски, който е и национален ръководител на средствата от Европейския съюз, е придобивал акции на обща стойност 182 хил. лв. Най-голяма част от средствата е инвестирал в книжа на инженеринговото дружество "Енемона" - за 100 хил. лв., следвани от инвестиции в "Монбат" и Корпоративна търговска банка - съответно по 29 и 38 хил. лв.

Уволняват виновните за нарушенията по САПАРД
в. Новинар

Служителите на фонд “Земеделие”, виновни за спрените от Европейската комисия пари по програма САПАРД, ще бъдат уволнени. Това заяви министърът на земеделието и храните Валери Цветанов по време на конференция за развитие на туризма и земеделието в Пловдив. В края на миналата седмица Брюксел спря изплащането на почти 200 млн. лв. по проекти за развитие на селския туризъм и за закупуване на земеделска техника по програмата заради нарушения във фонда, чрез който страната ни усвоява европарите. Министърът категорично заяви, че няма да уволнява шефа на земеделския фонд Димитър Тадаръков, тъй като той не носел отговорност за нарушения, които са направени, преди да заеме поста.

Изнасят житото в Унгария
в. Стандарт

Българското жито ще бъде изнесено в Унгария. Зърнопроизводителите се зарекоха, че няма да продават на цени от 250-270 лв. на тон, колкото се предлагат в момента. Те вече били намерили пазар за пшеницата в Унгария на цени от 320 до 400 лв. за тон качествено зърно. Това съобщиха фермери от Сливен. Ще изнасяме продукцията си, ако у нас не ни предложат 320 лв. за тон ечемик и 350 лв. за пшеница. Това заяви Петър Байчев, председател на Съюза на земеделските производители в Сливенска област пред Дарик радио. Ако изкупната цена е по-ниска, следващата година фермерите отново ще трябва да взимат кредити, за да произвеждат, допълни той.

По 700-800 тона на декар ще достигнат добивите от декар на някои места. Това заяви министърът на земеделието и храните Валери Цветанов. Прогнозата беше добивите да са средно около 500-600 тона от декар. В момента в министерството се прави много внимателен анализ на изкупните цени и какво влияние могат да имат върху финалния продукт - хляба, допълни той.

Ковачки взима и ледената пързалка в Перник
в. Стандарт

Собственикът на "Миньор" Христо Ковачки взима и ледената пързалка в Перник. Съоръжението в кв. Изток, което не работи още от 90-те години на миналия век, в момента се използва като игрище за пейнтбол. Зимният спортен комплекс, заедно със северната зона на централния градски парк, са предложени за концесия в пакет със стадион "Миньор".

В четвъртък се очаква местният ОбС да даде картбланш на сделката. Имаме желание да получим цялата спортна база, готови сме да спонсорираме и други спортове в миньорския град, обяви президентът на ФК "Миньор" Петър Петров на съвместна пресконференция с кмета на общината Росица Янакиева веднага след като жълточерните се завърнаха сред елита.

С 46% се увеличават местата за докторанти
в. Сега

С 46% ще бъдат увеличени местата за докторанти в университетите, съобщи просветният министър Даниел Вълчев на среща с преподаватели и студенти от Благоевград вчера. Обмисля се и възможността докторантите да получават втора стипендия, за да се мотивират младите хора да се включат в науката. Според министъра това може да стане чрез създаването на социален пакет, в който да бъдат включени различни придобивки и възнаграждения при изява, условия за по-голяма научна еманципация, както и реклама на научната кариера. Правителството вече увеличи размера на стипендиите за докторанти. От днес младите учени ще получават по 450 вместо досегашните 250 лв. Освен това се предвиждат и стимули за тези, които защитят дисертационен труд в срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още