IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Може да не се справим с покриването на еконормите по морето до 2015 г.

Нарушен екостатус по някои параметри се наблюдава в акваторията на село Крапец и нос Калиакра. В най-добро състояние са водите в акваторията на Маслен нос, Резово и Велека

13:26 | 30.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Може да не се справим с покриването на еконормите по морето до 2015 г.

Прогнозата ми е, че страната ни няма да успее до 2015 г. да изпълни изискванията на Рамковата директива за добър екологичен статус на водите. Това коментира днес зам.-директорът на Института по океанология във Варна ст.н.с. II степен д-р Снежана Момчева, цитирана от БТА.

Тя припомни, че според директивата задължение на България е да осигури чисти повърхностни и подземни води. По думите й ако тези изисквания не бъдат изпълнени в срок, страната ни ще търпи финансови санкции. Институтът трябва да извършва мониторинг на морските води с обхват 1 морска миля от бреговата ивица, поясни специалистката. Учените от звеното трябва да изследват биологичните параметри на морската вода.

Надяваме се в края на тази или началото на следващата година държавата да осигури средствата, за да стартира мониторингът на морските води, посочи Момчева. По думите й разчетите за тази дейност, които са правени преди няколко години, са за 200 хил. лв., но според нея сумата трябва да е поне два пъти повече.

Мониторингът ще обхваща 20 станции от крайбрежието.

Момчева съобщи, че според направени през миналата година пилотни проучвания с лош екостатус са Варненският и Бургаският залив. Нарушен екостатус по някои параметри се наблюдава в акваторията на село Крапец и нос Калиакра. В най-добро състояние са водите в акваторията на Маслен нос, Резово и Велека.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още