IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В Търговище гледат дело за отнемане на имущество за 4,25 млн. лв.

Искът е най-големият, гледан по дело за отнемане на имущество в полза на държавата

12:24 | 30.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
В Търговище гледат дело за отнемане на имущество за 4,25 млн. лв.

Окръжният съд в Търговище е образувал дело за отнемане в полза на държавата на имущество на стойност 4 252 630 лева срещу Мустафа Алиев. Това съобщиха от Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.

Посоченият иск е най-големият, предявяван от комисията в полза на държавата досега, се посочва в съобщението.

Териториалната дирекция на комисията във Велико Търново е започнала проверка по Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност срещу Алиев от 23 януари 2006 г., след получено уведомление от Окръжната прокуратура в Търговище за започнало наказателно преследване срещу него.

Присъдата срещу Алиев е влязла в сила от датата на решението на ВКС - 23 април 2008 г. Той е признат за виновен в това, че в периода 1 януари 2000 г. - 31 март 2005 г. при условията на продължавано престъпление чрез използване на неистински документи - фактури и документи с невярно съдържание, получил от държавния бюджет не следваща се парична сума - 1 223 043.90 лева, пише в съобщението.

В резултат на установените данни от направената проверка, на 27 септември 2006 г. комисията е решила да образува производство срещу Алиев.

През септември 2006г. Окръжен съд-Търговище уважи изцяло внесеното искане за налагане на обезпечителни мерки от комисията. След обжалване от страна на Мустафа Алиев допуснатите обезпечителни мерки са потвърдени с определение на Апелативен съд-Варна.

В хода на производството е установено, че през проверявания период Алиев и неговата съпруга са реализирали приходи в размер общо на 1 330,39 минимални работни заплати за страната, а са извършили разходи в размер на 7 831,36 минимални работни заплати, т.е. явява се отрицателна разлика от 6 500,97 минимални работни заплати.

Според събраните доказателства няма данни за законни доходи на лицето, които да му позволяват придобиването на процесното имущество.

Делото за отнемане в полза на държавата ще бъде гледано в Окръжен съд-Търговище.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още