IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Започва строителството на пречиствателни станции в Ловеч и Севлиево

Предвижда се обектите да бъдат готови до април 2009 г.

12:15 | 30.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Започва строителството на пречиствателни станции в Ловеч и Севлиево

Първа копка на пречиствателни станции в Ловеч и Севлиево ще бъдат направени във вторник, съобщи Министерство на околната среда и водите. Обектите се финансират по програма ИСПА.

Проектът за Ловеч е одобрен от Европейската комисия в края на 2002 г. Договорът за строителство на пречиствателната станция е на стойност близо 9,5 млн. евро и беше подписан в края на февруари миналата година.

Предвижда се изграждането на пречиствателна станция за отпадъчни води и пет довеждащи канализационни колектори. Пречиствателната станция ще обслужва населението на Ловеч - около 51 400 жители, до 2022 г. Ще се подобри опазването на водите на реките Осъм и Дунав, определени за чувствителна зона. Технологично е предвидено станцията да пречиства около 15 893 кубически метра отпадъчни води на ден.

Строител е турско-германският консорциум „Систем Япъ Иншаат Ве Тиджарет“, а строителен надзор ще извършва френско-българският консорциум „Сафеж - Акваинс“. Крайният срок за завършване на строителството на пречиствателната станция е април 2009 г.

Проектът за пречиствателната станция на Севлиево е одобрен за финансиране от ЕК в края на 2002 г. Общата му стойност 14 млн. евро, от които 75 процента са финансиране от ИСПА и 25 процента - национално финансиране. Със средствата ще бъдат изградени градска пречиствателна станция за отпадъчни води и два главни колектора.

Градската пречиствателна станция за отпадъчни води ще обслужва цялото население на Севлиево - около 53 333 души, за периода до 2022 г. и ще допринесе за опазването на река Росица като един от притоците на Дунав. Технологично е предвидено станцията да пречиства около 10 424 кубически метра отпадъчни води на ден.

Строител е австрийската фирма „Алпине Бау“, а строителният надзор е поверен отново на „Сафеж - Акваинс“. Строителството трябва да завърши през април 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още