IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Общо 183 млн. лева са спрените средства по двете мерки на САПАРД

Работна група ще изготви до 15 юли план за мерки във връзка с констатираните от ЕК нередности

18:12 | 27.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Общо 183 млн. лева са спрените средства по двете мерки на САПАРД

Спрените от днес средства по САПАРД по двете мерки, визирани в огласеното тази сутрин писмо от ЕК, са общо 183 млн. лева, съобщиха от Министерството на земеделието.

От началото на действие на програма САПАРД по мярка „Инвестиции в земеделски стопанства” – една от двете мерки, за които ЕК препоръча на България да се въздържа от плащания, са одобрени и договорени 1880 проекта със субсидия 523 млн. лв. От тях платените са 1341 проекта със субсидия 308 млн. лв., а анулирани са 269 проекта на стойност 95 млн. лв.

По мярката остава да бъдат изпълнени и платени 270 проекта с обща субсидия 96 млн. лв. и фактически тези средства се спират.

По мярка „Инвестиции в земеделски стопанства” финансова помощ се предоставя за инвестиции в секторите млекопроизводство; месо и месопроизводство; трайни насаждения, многогодишни лечебни растения, тютюн - висококачествени сортове и памук, яйца и яйчни продукти и др.

По другата мярка - „Развитие и разнообразяване на икономическите дейности, предоставяне на възможности за многостранни дейности и алтернативни доходи”, са одобрени и договорени 706 проекта със субсидия 169 млн. лв. От тях платени са 298 проекта със субсидия 54 млн. лв. Анулирани са 106 проекта на стойност 20 млн. лв.

По мярката остава да бъдат изпълнени и платени 302 проекта с обща субсидия 87 млн. лв., като изплащането на тези средства се преустановява.

По мярката финансова помощ се предоставя за проекти в направленията селски туризъм; дървообработване и биогорива; бубарство; пчеларство; рибарство и аквакултури и др.

Със заповед на министъра на земеделието от 27 юни се създава работна група във връзка с констатациите на одита на ЕК по програма САПАРД с председател директорът на фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция Димитър Тадаръков.

В срок до 30 юни 2008 г. работната група трябва да направи анализ на констатациите от писмото на Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони” към ЕК относно констатациите на одитната мисия на ЕК в Агенция САПАРД в периода 26-30 юни 2008 г.

В срок до 15 юли 2008 г. работната група трябва да изготви план с конкретни ангажименти и мерки по преодоляване на слабостите, констатирани при одитирани проекти по САПАРД.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още