IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 27 юни

08:03 | 27.06.08 г.
Преглед на печата за 27 юни

Иракският дълг идва следващата седмица
в. Сега

Иракският дълг най-вероятно ще пристигне по сметките на българското правителство следващата седмица. Очаква се Ирак да нареди превода по банков път на 30 юни, съобщиха вчера за "Сега" от финансовото министерство. Последният ден на юни е крайният срок, в който трябва да се извърши плащането съгласно споразумението между София и Багдад. Управляващите вече си правят сметките как да похарчат милионите. Най-вероятно част от тях ще отидат за изграждането на магистрала "Тракия".
На 8 ноември м.г. българското правителство прие да се откаже от 3.51 млрд. долара дълг на Ирак срещу бързо изплащане на 360 млн. долара. С това България стана първата държава, която постигна споразумение с Ирак за еднократно плащане "сега и в брой".

МС все пак разреши на Гриша Ганчев сеч до морето
в. Сега

След дълги разправии между министрите и след няколкоседмично отлагане в МС все пак мина решението, с което над 560 дка гори и земи се изключват от горския фонд. Така собственикът "Литекс комерс" АД Гриша Ганчев ще може да провежда сеч край морето. 99% от капитала на фирмата държи регистрираната на Вирджинските острови "Мимико холдингс лимитид". Площите са раздробени, тъй като са изкупувани от дребни собственици.
Вносител на предложението бе вицепремиерът Ивайло Калфин. Срещу него обаче по-рано скочили не само жълти, но и червени министри. Даже вицепремиерът Меглена Плугчиева възразила, че не е редно да се разрешава сеч. Имотите на "Литекс" се намират в землището на с. Топола, община Каварна.

Не ловим големите риби в корупцията
в. Стандарт

Процесите за корупция у нас вървят много бавно, мудното разследване води до късни присъди и много ниска ефективност, не се разследват "големите риби", налице е повишена търпимост в обществото - тези изводи на Върховната касационна прокуратура и на Върховния касационен съд бяха представени днес пред висши магистрати на кръгла маса за корупцията по високите етажи на властта.
Страдаме от некачествено събиране на доказателствен материал, заяви заместник-главният прокурор Камен Ситнилски, според когото гражданите трябва да се съюзят с органите на реда, за да се пребори корупцията. Той подчерта, че използването на СРС е много важно за разкриването на този вид престъпления.
Според магистратите тази година образуваните дела за корупция са намалели със 74 на сто. При 1947 дела за корупция през 2006 година, миналата година те са спаднали на 512. За тази година те са 662.

Общината се подсети и за строежите в Студентски град
в. Дневник

След налагането на строителна забрана за кв. "Младост" Столичната община обсъжда същата мярка и за други райони. Един от тях е Студентският град, заяви кметът Бойко Борисов по време на заседанието на общинския съвет вчера. Още не е ясно откога ще влезе в сила забраната и колко време ще важи. Преди месец образователният министър Даниел Вълчев също се обяви за ограничаване на строежите в кампуса, както и за спирането на реституцията на терени в него.

Столичната община ще провери и основанията за връщането на земи в Студентски град, особено в рамките на намиращите се там университети. Реституционни претенции от години откъсват територии от Националната спортна академия, Техническия, Лесотехническия, Минно-геоложкия университет и Университета за национално и световно стопанство. Тези терени се застрояват бързо.

И суперскъпи военни кораби на опашката за излишъка
в. Дневник

Политически и дипломатически фактори най-вероятно ще размразят до дни спряната от три години сделка за скъпите френски корвети за българския военен флот. Военното министерство още през 2005 г. направи търг за четири многоцелеви кораба и избра за изпълнител френската компания "Армарис", но процедурата беше блокирана, тъй като все още няма официален документ за класирането.
Политици от ръководствата на трите партии във властта очакват в близките дни Министерският съвет и лично министър-председателят да разпоредят класирането да бъде подписано и така да се даде зелена светлина за сключване на договор с "Армарис". Вероятно заради сделката ще бъдат взети пари от бюджетния излишък.

Раздвижването по смятания за недостатъчно обоснован и прекалено скъп проект - за над един милиард евро, настъпи в навечерието на посещението на премиера Сергей Станишев във Франция.

Продават опасни климатици
в. Стандарт

Вредни климатици, които рушат озоновия слой, спипаха експерти от РИОСВ-София в търговската мрежа. Проверката в магазините е по подаден сигнал, съобщиха от инспекцията.
Разрушаването на озоновия слой увеличава количеството вредна ултравиолетова радиация, което от своя страна води до увеличаване на случаите на рак на кожата.
Спипаните нередовни климатици съдържали веществото R 22, което попада в групата на веществата разрушаващи озоновия слой, съгласно Регламент /ЕО/ N 2037/2000 на европейския парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още