IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само за 3% от капитала на БМФ ще се допуска плащане с компенсаторки

За приватизация срещу непарични платежни средства са предвидени допълнително 191 търговски дружества

16:58 | 26.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Само за 3% от капитала на БМФ ще се допуска плащане с компенсаторки

Държавното участие в Параходство Български морски флот, за което се допуска плащане с непарични платежни средства, се изменя от 3 270 626 акции, представляващи 30 на сто от капитала на дружеството, на 327 063 акции, което е 3 на сто от капитала. Това става ясно от съобщение на Министерски съвет.

В стратегията за приватизация на БМФ, утвърдена от Народното събрание през 2007 г., е записано, че при приватизация до 10 на сто от остатъчния пакет може да бъде платено с непарични платежни средства в съответствие с действащото законодателство.

През последните две години се наблюдава слаб инвеститорски интерес към продажбата на миноритарни пакети, собственост на държавата, посочва правителствената пресслужба. На проведените централизирани и неприсъствени публични търгове на Българската фондова борса са предложени 213 дружества, от които през 2007 г. изцяло са изкупени само 72 пакета от акциите.

Сред промените влиза и включването на нови 191 търговски дружества в списъка с фирми, които ще може да се приватизират срещу непарични платежни средства. Целта е повишаване на инвеститорския интерес към покупката на миноритарни пакети и намаляване на обема на неусвоените досега компенсаторни инструменти.

С промените в нормативния акт общият брой на търговските дружества с държавно участие в капитала, при приватизацията на които се допуска плащане с непарични платежни средства, ще бъде 322.

От добавените 191 предприятия 108 са дружествата, включени в досегашния списък по чл. 11 от Закона за приватизацията и следприватизационен контрол, за които се предлагат нови пакети акции или дялове от капитала им; 38 са новите търговски дружества с миноритарно държавно участие в капитала; 45 са търговски дружества с миноритарно участие, при които част от държавния дял е заделен за удовлетворяване на реституционни претенции.
 

Свързани компании:

Жилищни компенсаторни записи(BLKB)

Компенсаторни записи(BLKD)

Поименни компенсационни бонове(BLKC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още