IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фонд Републиканска пътна инфраструктура става Национална агенция

Изпълнителният директор на НАПИ и двамата негови заместници ще се назначават лично от министър-председателя.

16:55 | 26.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Фонд Републиканска пътна инфраструктура става Национална агенция

Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” ще бъде преобразуван в Национална агенция „Пътна инфраструктура” към Министерския съвет, предвиждат утвърдените от правителството днес предложения за промени в Закона за пътищата. 

Целта е създаването на условия за по-добро управление на дейностите, свързани със собствеността, ползването, стопанисването, изграждането, ремонта, поддържането и финансирането на пътната мрежа. Както съобщи преди около месец вицепремиерът Меглена Плугчиева, Министерски съвет ще определя държавната политика за планиране, изграждане, управление и поддържане на пътната инфраструктура.

Предвижда се министърът на транспорта да формира държавната политика, свързана с развитието на републиканските пътища, а министърът на регионалното развитие и благоустройството да го подпомага в политиката за второкласните и третокласните републикански пътища.

Национална агенция „Пътна инфраструктура” (НАПИ) ще има статут на юридическо лице, първостепенен разпоредител с бюджетни кредити. Запазват се специализираните звена на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура”, между които и Управление „Пътни такси и разрешителни”.

Новата агенция ще се ръководи от Надзорен съвет и изпълнителен директор. В съвета ще участват 5 души с мандат от 5 години, които ще се одобряват и назначават от Министерския съвет по предложение на премиера и на министрите на транспорта, на регионалното развитие и благоустройството и на финансите.

Надзорният съвет ще осигурява превантивен, текущ и последващ контрол върху дейността на агенцията и изпълнителния директор. Дейността на съвета ще се подпомага от одитираща дирекция, която ще бъде на пряко подчинение на Надзорния съвет.

Изпълнителният директор на агенцията и двамата негови заместници ще се назначават лично от министър-председателя. Между основните изисквания, на които те трябва да отговарят, е професионален опит от най-малко 10 години в областта на пътното строителство или в управлението на пътни и корпоративни структури.

За изпълнителен директор и заместник-изпълнителни директори не може да бъде назначено лице, което е едноличен търговец, неограничено отговорен съдружник в търговско дружество, управител или изпълнителен член на търговско дружество, търговски пълномощник, представител, ликвидадотр или синдик; свързано лице по смисъла на Търговския закон с търговец, или съдружник или акционер с търговец, който участва в процедури за обществени поръчки или за концесии, провеждани от НАПИ; заема ръководна или контролна длъжност в политическа партия; лишавано е от правото да осъществява търговска дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още