IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МОСВ: Кремиковци няма да бъде затворен изведнъж и завинаги

Заводът продължава да чака комплексно разрешително, такива днес получиха други 10 предприятия

15:53 | 26.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
МОСВ: Кремиковци няма да бъде затворен изведнъж и завинаги

Дори и да не бъде издадено комплексно разрешително на Кремиковци, това не означава, че комбинатът ще бъде затворен изведнъж и завинаги. Това стана ясно от изказване на заместник-министъра на околната среда и водите Чавдар Георгиев.

Министерство на околната среда и водите (МОСВ) все още има претенции по отношение на екологичната програма. Комплексно разрешително може да бъде издадено само ако предприятието успее да докаже, че ще отговори на изискванията за опазване на околната среда, каза Георгиев, цитиран от БТА.

Ако това не стане, инсталациите, за които няма преходни периоди за привеждане в съответствие, ще трябва поетапно да бъдат затворени, но това не означава, че когато изпълнят екологичните изисквания, няма да може да кандидатстват отново за комплексно разрешително, каза заместник-министърът.

Георгиев отбеляза, че в момента Кремиковци плаща санкция всеки месец за замърсяване на околната среда на обща стойност 132 168 лева. През миналата година от предприятието са събрани глоби в размер на 1,5 млн. лв. чрез Агенцията за държавни вземания (АДВ).

Чавдар Георгиев днес раздаде комплексни разрешителни на 10 предприятия - "Радомир метал индъстрийз" АД- Радомир, "АВИС" ЕООД - Завет, "Репродуктор по свиневъдство" АД, с. Калчево, "Брамас-96" АД - Шумен, "Сърпрайз" ООД - Кнежа, "Галисман" АД- с. Енево, "Екарисаж-Варна" ЕООД- с. Тополи, "Чугунена арматура България" АД- Враца, "Витико" ООД - с. Енево, "Родна индустрия 91" ЕООД – Попово.

На 22 общински депа е отказано издаване на комплексно разрешително. Става въпрос за общински депа за битови отпадъци, които трябва да бъдат затворени до средата на юли 2009 г. За тях има одобрени планове за закриване и рекултивация, и тъй като не могат да бъдат приведени в съответствие с изискванията на директивата за отпадъците на ЕС, не им се издават комплексни разрешителни. На тяхно място ще бъдат открити 55 регионални депа. Общо 70 общински депа трябва да бъдат закрити по тази процедура.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още