IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОСА на Оптела реши за увеличаването на капитала на 9,135 млн. лв.

Общото събрание даде право на Съвета на директорите да увеличи капитала до 11 млн. лв.

14:07 | 26.06.08 г.
ОСА на Оптела реши за увеличаването на капитала на 9,135 млн. лв.

Общото събрание на акционерите на Оптела– Оптични технологии гласува днес решение за увеличаване на капитала със средства на дружеството от 315 хил. лева на 9,135 млн. лв., разпределен в 9,135 млн. обикновени, безименни, безналични акции, всяка с номинал 1 лев. 

Увеличението ще стане чрез превръщането на част от печалбата на дружеството за 2007 г. в размер на над 8,8 млн. лв. в капитал със записването на 8,82 млн. обикновени поименни безналични акции, като срещу една акция от старата емисия ще се записват 28 броя от новата емисия. Всяка една от тях е с право на глас, право на дивидент и ликвидационен дял на номинална стойност 1 лев. За попълването на фонд Резервен бяха гласувани близо 310 хил. лева.

Общото събрание даде право на Съвета на директорите да увеличи капитала до 11 млн. лв. с парични вноски чрез публично предлагане на акции, като за тази цел се изготви и внесе проспект в Комисията за финансов надзор.

Акционерите решиха и за промяна на наименованието на дружеството на Оптела – лазерни технологии с аргумента, че то отговаря по-точно на специализацията и развитието на машиностроителното направление на Корпорацията за технологии и иновации Съединение, която държи 66% от Оптела.

Оптела ще премине от остарелите технологични комплекси за лазерно рязане Хебър към производството на съвременните модели Мастер кът, с което се предвижда обемът на производството да нарасне три пъти. Направеното маркетингово проучване показва за следващите пет-десет години значително разширяване пазара на машини за лазерно рязане, както и увеличаване обема на услугите, извършвани от тях.

Инвестиционната програма за тази година предвижда ново оборудване за два основни цеха – механичния и инструменталния, инсталиране на съвременно газово-лъчево отопление и други инфраструктурни проекти на стойност 2,5 млн. лв. Средствата ще бъдат осигурени както от собствени източници, така и от проекти по линията на европейските структурни фондове за технологично развитие.

Постигната е предварителна договореност за закупуване на 25 на сто от акциите на Оптела от партньорски фирми в Русия, стана ясно още на събранието. Предвижда се преговорите да бъдат финализирани в края на годината.

Днес бяха изтъргувани 230 акции на Оптела, като цената им остана без промяна спрямо предходната сесия на ниво от 14 лв. за брой.

Свързани компании:

Оптела- лазерни технологии АД(PTP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още