IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Токът поскъпва средно с 14%, парното – с 13%, природният газ – с 5%

Поскъпването на тока е по-малко от исканото от ЕРП-тата заради намалени разчети на разходите им, обясниха от ДКЕВР

13:41 | 26.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Токът поскъпва средно с 14%, парното – с 13%, природният газ – с 5%

Средното увеличение на цената на електроенергията за битовите абонати от 1 юли тази година ще бъде 14,1%. Това обяви пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов след днешното закрито заседание на комисията, на което бяха взети окончателните решения за увеличаване на цените на тока, парното и природния газ.

За пръв път битовите абонати в страната ще заплащат електроенергията по различни тарифи в трите района, които се снабдяват с електроенергия от ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН.

Абонатите на ЧЕЗ ще заплащат електроенергия по приблизително 13,36 стотинки за киловатчас, тоест увеличението при тях е с 1,57 стотинки на киловатчас. Абонатите на ЕВН ще плащат по 13,34 ст. на киловатчас при повишение от 1,59 ст. на киловатчас. Абонатите на Е.ОН ще плащат по най-високата тарифа – 13,61 ст. на киловатчас, като увеличението е с 1,89 ст. на киловатчас.

Първоначално от ДКЕВР обявиха, че средното увеличение на цената на електроенергията за бита ще бъде с около 18%, тоест малко под исканото от електроразпределителните дружества.

По думите на Шушулов по-малкото увеличение на цената на тока е възможно благодарение на това, че ДКЕВР е намалила разчетите за разходи на дружествата, а също и признатите инвестиции. Така например ЕВН са включили в разчетите за инвестиции близо 400 закупени от тях леки автомобили.

Относно тримесечното отчитане, което ЧЕЗ въведе от 7 май тази година, Шушулов посочи, че комисията към момента не може да вземе решение дали то е удачно за абонатите. Решението ще бъде взето в края на октомври, тоест когато изтекат два тримесечни периода на отчитане. Проверката на ДКЕВР е констатирала, че ЧЕЗ е правила грешки при изчисляване на фактурите, има неспазване на указанията гражданите сами да си определят вноските за ток, както и недостатъчни разяснения на абонатите за тримесечното отчитане.

Шушулов съобщи още, че в рамките на един месец от ЧЕЗ трябва по желание на абонатите на тяхната територия във вилните зони и селата да въведат така наречените електромери с предплатена електроенергия. Не стана ясно обаче как множеството възрастни хора в слабо населените места ще бъдат питани дали искат да си предплащат електроенергията и по този начин дали няма опасност да останат без ток.

Средното увеличение на топлинната енергия в страната от 1 юли е с 12,9%, тоест средната цена за 1 мегаватчас е 68,9 лв. В София увеличението е с 13,4% до 68,33 лв. за мегаватчас. За Пловдив повишението е с 9% и цената става 75 лв. При увеличение с 19,4% парното в Русе става 64 лв. При повишение от 14% в Перник парното е с най-ниска цена – 61,83 лв. Във Враца при увеличение от 10% парното става 73,22 лв. на мегаватчас. Без да има почти никакво увеличение, във Варна парното е сравнително скъпо – 73,37 лв.

Относно цената на природния газ ДКЕВР потвърди предварителното си решение увеличението да е само с 5,16%, въпреки че от Булгаргаз поискаха повишение от 19,6% и обявиха, че при толкова ниско увеличение ще работят на загуба. Така цената на природния газ става 434,8 лв. за 1000 куб. м.

Също днес Румъния обяви, че ще повиши от 1 юли цената на газа за битови абонати средно с 12,5% , а тази на електричеството с 5,3%, съобщи Ройтерс.

Всички цени са без ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още