IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ковачки купи ТЕЦ Бобов дол при началната тръжна цена от 100 млн. лв.

През следващите пет години в дружеството трябва да бъдат инвестирани 35 млн. евро

12:53 | 26.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Ковачки купи ТЕЦ Бобов дол при началната тръжна цена от 100 млн. лв.

„Консорциум енергия МК“ АД, гр. София спечели търга с явно наддаване за „ТЕЦ Бобов дол” ЕАД, с. Големо село при началната цена от 100 млн. лв., става ясно от съобщение на Агенция за приватизация. 

Купувачът е една от двете компании (заедно с „Минна компания“ ЕООД, София), които подадоха документи за съответствие за участие в търга, въпреки че първоначално кандидатите за ТЕЦ-а бяха пет дружества, включително и чуждестранни. И „Консорциум енергия МК“ АД, и „Минна компания“ ЕООД се контролират от Христо Ковачки.

Според следприватизационните задължения на купувача той се задължава да приведе дейността на дружеството в съответствие с разпоредбите на Европейското общностно право относно контрол и опазване на околната среда от замърсяване, като осигури необходимите за това инвестиции.

Задълженията за инвестиции са за 35 млн. евро през следващите пет години.

Купувачът трябва да предприеме мерки за постигане на съответствие със заложените в Комплексно разрешително № 45 от 2005 г. норми за допустими емисии в срок до 31 декември 2011 г. До тази дата дружеството се задължава да изкупува български въглища в количество не по-малко от 1,75 млн. тона годишно.

Според решение на Министерски съвет от 2004 г. до 10% от цената по сделката за приватизацията на ТЕЦ Бобов дол могат да бъдат платени с компенсаторни инструменти.

Сделката подлежи на одобрение от Надзорния съвет на АП.

Предметът на дейност на „Консорциум енергия МК“ е управление и експлоатация на мини и други добивни обекти и инсталации, сондажна и проучвателна дейност, добив, преработка, обогатяване, пласмент, и реализация на въглища и други полезни изкопаеми, участие в приватизационни процедури, управление и експлоатация на обекти и инсталации в областта на енергетиката, производство на електрическа и топлинна енергия, както и всяка друга дейност, незабранена от закона.

Компанията обединява мините „Бели брег“, „Чукурово“, „Станянци“, „Ораново“, Открит въгледобив“и „Балкан МК“, които се контролират от Ковачки. Единствено „Балкан МК“ (собственик на 40% от капитала на консорциума) е притежание на Красимир Михайлов, който е бившият наемател на мини „Бобов дол“ и е собственик на "Пирин Ораново" ЕООД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още