IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анкета: 64% са инвестирали в дружества с ръст на приходите под инфлацията

Само една четвърт от запитаните заявяват, че нямат инвестиции в дружества с ръст на приходите по-нисък от инфлацията

13:20 | 26.06.08 г.
Анкета: 64% са инвестирали в дружества с ръст на приходите под инфлацията

За 11% от участвалите в анкета на Investor.bg не е ясно дали дружествата, в които са инвестирали, имат ръст на приходите по-нисък от инфлацията. Други 64% знаят, че притежават акции в такива дружества, а едва 25% или една четвърт от всички запитани заявяват, че нямат инвестиции в дружества с ръст на приходите по-нисък от инфлацията.

Инфлацията достигна 15% през май и дори при лихва по депозитите от 8% се оказва, че покупателната способност на спестяванията е под въпрос.

Не бих купувал целият пазар, а бих започнал анализа си от дружествата с очакван годишен ръст на продажбите от поне 20%, каза по време на Клуб Investor.bg Алекси Андонов, управител на унгарския инвестиционен фонд Витоша.

По същата логика, ако нормата на печалба е константа, печалбата би трябало да се изменя както приходите. Ако и цената на акцията се изменя с ръста на тази показатели, дружествата с ръст на приходите под инфлацията ще носят загуба на покупателната способност на парите на акционерите. Разбира се това е един изчистен от множеството фактори сценарий. Маржът обикновено не е постоянна величина, а приходите и печалбата не определят на 100% цената, защото до 80% от стойността на акцията зависи от настроенията на пазара, уточнява Алекси Андонов.

Чуйте пълен запис на презентацията  (продължителност на записа 1:54 ч.), като след 90-тата минута е мнението на Алекси Андонов за начините за избор на подходящи компании на българския пазар. Дискусията след презентацията можете да чуете тук ( продължителност 1:42 ч).

Анализ на резултатите на промишлените предприятия за първото тримесечие на 2008 г. показа, че 39% от тях реализират спад на приходите от продажби, тоест не само, че ръстът им не покрива инфлацията, но и реализират спад на продажбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още