IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Приеха стратегия за намаляване на трудовите злополуки до 2012 с 25%

Злополуките, довели до временна неработоспособност и до смърт представляват сериозна социална и икономическа тежест

12:17 | 26.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Приеха стратегия за намаляване на трудовите злополуки до 2012 с 25%

Правителството одобри Стратегия за безопасност и здраве при работа 2008-2012 г., съобщиха от кабинета. Тя представя състоянието и тенденциите в развитието на условията на труд и очертава основните насоки на политика по безопасност и здраве при работа.

Основната й цел е намаляването на трудовите злополуки с 25 на сто. За постигането й са набелязани мерки в областта на гарантиране на правилното прилагане на законодателството в областта на безопасните и здравословни условия на труд, насърчаване на развитието и прилагането на секторни стратегии, управление на професионалните рискове, насърчаване на промените в поведението на работещите и работодателите към прилагане на подход, насочен към опазване на здравето.

Независимо, че за периода 2000-2006 г. се очертава тенденция за намаляване на трудовите злополуки, злополуките, довели до временна неработоспособност (29 745 общо за периода), и тези, довели до смърт (общо 765) представляват сериозна тежест в социално и икономическо отношение, се казва в съобщението. Тази тенденция важи и за професионалните болести - за периода 2004-2005 г. новорегистрираните професионално болни лица са 499.

Целите, които си поставя правителството със стратегията, са свързани с повишаване на защита на работещите и намаляване на степента на професионалните рискове, на размера на загубеното работно време в резултат на отсъствие от работа поради временна нетрудоспособност, на броя на лицата, напускащи предприятията поради лоша работна среда или преждевременно пенсиониране поради неработоспособност, на разходите на работодателите за съдействие при завръщане на работа (консултации, обучение, приспособяване към работното място и др.), на загубеното производствено време, непроизведена продукция и незавършени услуги следствие от събитие, което завършва с травма, на осигурителна и застрахователна тежест.

Развитието на дейността за безопасност и здраве при работа се определя от принципите за избягване на рисковете; оценка на рисковете, които не могат да бъдат избегнати; ограничаване на рисковете при източника на възникването им; замяна на опасното с безопасно или по-малко опасно; прилагане на последователна цялостна политика за превенция, обхващаща технологията, организацията на работа, условията на труд, социалните взаимоотношения и въздействието на елементите на работната среда
и трудовия процес.

Стратегията не въвежда нови специфични изисквания за безопасност и здраве и не води до допълнителни разходи за реализирането й от страна на предприятията, се посочва в съобщението. В нея се препоръчва по-добро изпълнение и прилагане на законодателството, което ще доведе до създаване на еднакво поле за действие и предотвратяване на нелоялна конкуренция, основана на ниски стандарти за условия на труд.

Проектът на стратегия ще послужи за основа при ежегодното разработване на Национална програма за безопасни и здравословни условия на труд и на проекти за финансиране от структурните фондове на Европейския съюз и други международни организации и донори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още