IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МИЕ: Намаляването на ДДС би имало слаб ефект върху инфлацията

При малко намаляване се очаква разликата в цената да отиде за увеличение на приходите на търговците, а цените на дребно да останат същите

09:15 | 26.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
МИЕ: Намаляването на ДДС би имало слаб ефект върху инфлацията

Намаляването на ставката на ДДС в настоящия момент – както като цяло, така и само за определени стоки, би се отразило слабо върху цените на стоките и съответно върху инфлацията в страната. Това каза за Investor.bg зам.-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев, помолен да коментира лансираните напоследък в публичното пространство идеи за намаляване на ДДС.

В първия случай, ако например данъкът добавена стойност за всички стоки се намали с 2 процентни пункта, то това ще намали бюджетните приходи например с около 1 млрд. лв. - което понастоящем не е малък процент за приходната част на бюджета, но основната цел – да се намалят цените на стоките, няма да бъде постигната.

Досегашната практика сочи, че при малко намаляване на даден данък, разликата в цената отива за увеличение на приходите на търговците, докато цените „на дребно” остават същите, а впоследствие се и вдигат, т.е. само за няколко месеца се намалява темпът на ръст на инфлацията.

Диференцираното намаляване на ставката на ДДС на някои групи стоки също не би имало осезаем ефект за потребителите у нас към момента, въпреки че диференцирани ставки се прилагат в близо половината от страните от ЕС, смята още Куюмджиев. В тези страни от ЕС в същото време основната ставка на ДДС е около и над 20%, като във Финландия тя е 25%. При този вариант трябва да се имат предвид и някои административни усложнения за фирмите, както и увеличените разходи на държавата за контрол по правилното прилагане на ставките.

Зам.-министърът напомни, че инфлацията се „захранва” и от високите цени на горивата (което важи в световен мащаб), от сравнително бързо растящите заплати в страната, чийто ръст изпреварва този на инфлацията, както и от немалкото като общ обем средства, които изпращат в страната българи, работещи в чужбина. А и по принцип по-бързите темпове на икономически растеж, каквито имаме и ние (7,1% за първите три месеца на годината) са съпроводени и от по-висока инфлация.

При високи цени за стандартите на страната на основни групи стоки, каквито са хранителните и горивата, е по-удачно да се подпомагат пряко хората с по-ниски доходи (например с ваучери за храна, както е в САЩ), вместо да се намаляват данъците, когато икономиката не е готова за това, посочи Куюмджиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още