IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавният дълг към края на май възлиза на 4,75 млрд. евро

В номинално изражение дългът леко нараства спрямо предходния месец

17:06 | 25.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Държавният дълг към края на май възлиза на 4,75 млрд. евро

Държавният дълг към края на май възлиза на 4,75 млрд. евро, показва статистиката на Министерствто на финансите.

Вътрешният дълг възлиза на 1,58 млрд. евро, а външният е 3,18 млрд. евро. В номинално изражение дългът леко нараства приблизително с 18,1 млн. евро в сравнение с предходния месец. Увеличението се дължи основно на нарастването на вътрешния дълг, уточняват от министерството.

Държавногарантираният дълг през месец май достигна до 565,7 млн. евро.

В края на месец май делът на държавния дълг в общия размер на прогнозния брутен вътрешен продукт възлиза на 15,1%, запазвайки нивото си от предходния месец, показва още статистиката на финансовото министерство. В състава на този индикатор делът на външния държавен дълг е 10,1%, а на вътрешния държавен дълг - 5% от БВП. Държавногарантираният дълг е в размер на 1,8% от прогнозния БВП.

В структурата на държавния дълг в края на периода вътрешните задължения заемат дял от 32,9%, а външните – 67,1%.

През май Министерството на финансите проведе един аукцион за продажба на десетгодишни държавни съкровищни облигации на местния пазар. На аукциона бяха одобрени поръчки за 40 млн. лв, а среднопретеглената доходност достигна 5,18%.

От началото на годината общият размер на извършените плащаният по главници и лихви възлиза на 1,56 млрд. лв., от които 1,21 млрд. лева по външния и 350,3 млн. лв. по вътрешния дълг. По отношение на валутната композиция на плащанията най-съществен е делът на тези в евро – 60,2%, следван от тези в лева – 27,3% и в щатски долари – 7,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още