IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Софийските общински дружества с печалба от 10,8 млн. лв. за 2007

Загубата от Трамкар ЕАД и Галатея-2002 ЕАД е 943 хил. лв.

15:07 | 25.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Софийските общински дружества с печалба от 10,8 млн. лв. за 2007

Печалбата на софийските общински дружества за миналата година е 10,833 млн. лева, а загубата от Трамкар ЕАД и Галатея-2002 ЕАД е 943 хил. лв., показват балансовите им отчети, които ще бъдат гласувани утре на заседание на Столичния общински съвет заедно с бизнес плановете на 26-те общински дружества.

В доклада на заместник-кмета по финанси на Столичната община Минко Герджиков се предлага отчетите на седем от дружествата да не бъдат приети, съобщи БТА.

Балансовата загуба на смесеното дружество Топлофикация АД за миналата година е 15 млн. лв.

Общият оборот на общинските фирми за 2007 е 270,663 млн. лева. Притежаваните активи от общинските дружества са в размер на 373,860 млн. лева. Към края на миналата година дружествата имат вземания за 16,541 млн. лева и задължения за 49,103 млн. лева.

Под единица и с отрицателен резултат е рентабилността на приходите в Озеленяване ЕАД, Метрополитен ЕАД, БКС-Център ЕАД, Столичен автотранспорт ЕАД, Трамкар и Галатея-2002. Най-висока рентабилност на приходите за миналата година показват дружествата, стопанисващи общинските пазари.

За миналата година средната работна заплата в общинските дружества е била 524 лв., като в тях са заети общо 8720 служители. Най-висока е средната месечна заплата в ДЦ 2 ЕООД - 800 лв., в Софийски имоти ЕАД - 765 лв., и в Столичен електротранспорт ЕАД - 744 лв. Най-ниски са средните месечни заплати за миналата година в БКС-Център, ДЦ 1 ЕООД и Озеленяване.

Поради неефективно управление на ДЦ 1-София и ДЦ 26-София ЕООД, общината предлага на съветниците да не приемат годишните финансови отчети на двете дружества. Предлага се и да не се приемат годишните финансови отчети и да не се освобождават от отговорност членовете на Съвета на директорите на Трамкар, ВиК-София, Озеленяване и Софийски имоти.

За Галатея-2002 се предлага да бъде приет годишният финансов отчет, но да не бъде освободен от отговорност Съветът на директорите. В предложението на общината се иска и изготвянето на нови актуализирани бизнес планове за тази година от Софийски имоти, Егида-София, Пазари Изток ЕАД, Пазари Юг ЕАД и Галатея-2002, съобразени с предмета на дейност и пазарните условия.

Годишният финансов отчет на Столичен електротранспорт да бъде приет, предлагат от общината, като от отговорност бъдат освободени членовете на Съвета на директорите без бившия изпълнителен директор Йордан Василев до приключването на следствието срещу него.

На утрешното си заседание съветниците ще гласуват и решение за одобряване на финансовите отчети за миналата година на общинските дружества в ликвидация. Предложението на Столичната община е да бъдат приети отчетите на Отдих и туризъм-Банкя ЕАД, Оборище ЕООД, Стоматологичен център 13-София ЕООД, Стоматологичен център 18-София ЕООД, Красна поляна ЕООД, Медико-техническа лаборатория 16-София ЕООД, Дентален център 5-София ЕООД и Дентален център 12-София ЕООД.

Общината предлага да не бъдат одобрени годишните финансови отчети и да не бъдат освобождавани от отговорност Съветите на директорите на общинските дружества в ликвидация Метрострой ЕАД, Дентален център 15-София ЕООД, Медико-техническа лаборатория 2-София ЕООД и Столичен медицински холдинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още