IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предлагат Т. Брешков и А. Рабаджийски да влязат в ръководството на БФБ

Предложението трябва да се гласува на предстоящото общо събрание на акционерите на борсата, насрочено за 30 юни

11:57 | 25.06.08 г.
Предлагат Т. Брешков и А. Рабаджийски да влязат в ръководството на БФБ

Управителният съвет на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП), която обединява най-големите компании в бранша, иска смяна на ръководството на Българската фондова борса (БФБ), съобщи Дневник. Предложението трябва да се гласува на предстоящото общо събрание на акционерите на борсата, насрочено за понеделник, 30 юни.

Асоциацията предлага акционерите на борсата да освободят всички членове на съвета на директорите й и да изберат на тяхно място Тодор Брешков, изпълнителен директор на "Първа финансова брокерска къща", Ангел Рабаджийски, изпълнителен директор на "Карол", и настоящия оперативен директор на БФБ Иван Такев, който е предложен и от сегашното ръководство. "Държим да подчертаем, че неудовлетворението от работата на СД на БФБ е в цялост, не към конкретни членове в частност", поясняват от управителния съвет на БАЛИП, в който има представители на 7 посредника.

За Investor.bg Ангел Рабаджийски коментира, че от Карол са съгласни изцяло с позицията на БАЛИП. „Инвестиционната общност в лицето на инвестиционните посредници трябва да бъде представена в борда на директорите на БФБ-София, за да има по-добър диалог и комуникация“, допълни той.

Тодор Брешков не беше открит за коментар.

В мотивите за предложената промяна се посочват стилът и методите на управление, отчетливо изолиране на мненията и настроенията на професионалистите и информационна завеса върху решенията и реализацията им. Друг проблем е напрежението между отделни институции на пазара, което според асоциацията "поражда несигурност и влияе негативно на доверието на инвеститорите". Ръководството на БАЛИП е обезпокоено и от поредицата събития на капиталовия пазар през последните месеци. От асоциацията обаче не дават конкретни примери. Най-важното събитие на пазара за последната година е въвеждането на новата система за търговия на борсата Xetrа, която инфарктно тръгна в срок едва след като Комисията за финансов надзор (КФН) одобри частично промените в правилника на борсата.

БАЛИП иска акционерите да не одобрят и предложените тантиеми за директорите на борсата, тъй като средствата са нужни за развитието на пазара. БАЛИП предлага още в устава на борсата да бъде конституиран контролен съвет на инвеститорите, съставен от предложени и одобрени от браншовите организации на пазарните участници, в правомощията на който да влиза реална възможност за отстояване правата и интересите на професионалните участници по съществени въпроси, касаещи дейността на БФБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още