IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Булгаргаз: ДКЕВР използва непрозрачни методи при формиране цената на газа

При еднакви изходни цифри компанията и регулаторът получават различни резултати относно разходите на Булгаргаз

12:28 | 24.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Булгаргаз: ДКЕВР използва непрозрачни методи при формиране цената на газа

Изпълнителният директор на Булгаргаз Димитър Гогов нарече непрозрачен метода, по който Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) формира цените на природния газ за третото тримесечие на тази година.

При наскоро подаденото заявление от страна на Булгаргаз за коригиране на цените за третото тримесечие от компанията поискаха увеличението да бъде с 19,63 на сто, докато предварително определеното от ДКЕВР увеличение е с 5,16 на сто.

По време на проведеното днес открито заседание за обсъждане на новите цени на природния газ бяха разменени обвинения, че, въпреки че работят с едни и същи изходни цифри относно количествата газ, които ще бъдат закупени, и относно разходите на Булгаргаз, газовата компания и регулаторът получават съвсем различни резултати.

Според представените от Булгаргаз изчисления загубата на дружеството от обществена доставка на газ за първото тримесечие на годината е била 26,8 млн. лв., за второто – 6 млн. лв., а ако при окончателното си решение на 26 юни ДКЕВР запази предварително определеното увеличение, загубата на компанията за третото тримесечие ще възлезе на 44,8 млн. лв.

От ДКЕВР обаче изчисляват, че Булгаргаз ще има положителен резултат от продажби за третото тримесечие в размер на 2,5 млн. лв.

Димитър Гогов изтъкна, че цената на газа на входа при Исакча, Румъния, е 474,7 лв./1000 куб. м, докато пределната цена, която предлага ДКЕВР за потребителите към мрежата ниско налягане, е 442,52 лв./1000 куб. м без ДДС.

От Булгаргаз напомниха, че при възможност за надценка до 3 на сто те са си сложили само 0,05 на сто печалба върху цената на природния газ. Тук от ДКЕВР подчертаха, че не са сложили по-висока надценка, тъй като компанията сама си е избрала тази.

От газовата компания посочиха още, че трябва да отделят и средства за инфраструктурни проекти и предупредиха, че е възможно да нямат средства за закупуване на достатъчни количества природен газ за зимния сезон, с който работят топлофикациите в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още