IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дали ще има тримесечно отчитане на тока ще е ясно до седмица

Възможно е токът от 1 юли да се вдигне средно с 13,9%, а не с предварително обявените около 18%

12:01 | 24.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Дали ще има тримесечно отчитане на тока ще е ясно до седмица

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) до една седмица ще прецени окончателно дали ще се запази въведеното от 7 май тримесечното отчитане на електромерите на битовите абонати или то ще бъде отложено. Това заяви днес пред журналисти председателят на комисията Константин Шушулов.

Той поясни, че назначената проверка от ДКЕВР в централата на ЧЕЗ е приключила, но сега се очаква становище от общините, на територията на които работи компанията, за това какво е мнението на гражданите за тримесечното отчитане. Ако то е отрицателно, неговото въвеждане ще бъде отменено и отложено за по-късен етап.

Освен това според разчетите на ЧЕЗ не става ясно, че тримесечното отчитане ще се отрази с понижение върху цената на електроенергията (благодарение на намалените разходи за отчитане), както предварително беше декларирано.

Шушулов съобщи, че след направената проверка в ТЕЦ Варна, собственост на ЧЕЗ, е установено, че топлоелектрическата централа не е изпълнила квотата си за продажба на електроенергия на регулирания пазар (на който цените са по-ниски, тъй като енергията е за битовите потребители), с което е ощетила други дружества. Поради това ТЕЦ Варна ще бъде глобена, като глобата по закон е до 1 млн. лв.

Председателят на ДКЕВР съобщи, че по предварителните изчисления на комисията средното увеличение на електроенергията за бита и малките фирми от 1 юли ще бъде с 13,9%, а не с предварително обявените около 18%. Все пак окончателното решение ще бъде взето на 26 юни. Също тогава ще бъде определено и средното увеличение на парното в страната, което ще е факт отново от 1 юли. Вместо предварително обявените 14,1% е възможно, според последните изчисления на ДКЕВР, средното повишение да е с 13%. По-конкретно се очертава увеличението в цената на парното в София да бъде 13,4%, във Варна – 1,2%, в Бургас – 5%, Пловдив – 9%, Плевен – 17,6%, Габрово – 4,3%, Враца – 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още