IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК: Повторно отваряне на АЕЦ Козлодуй ще е изключително трудно

Има потенциал за увеличаване на енергийната ефективност във всички енергийни сектори, предназначени за крайния потребител

11:51 | 24.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК: Повторно отваряне на АЕЦ Козлодуй ще е изключително трудно

Повторното отваряне на блоковете на АЕЦ Козлодуй ще бъде изключително трудно за договаряне, тъй като това е част от последователната политика на ЕС за затваряне на атомните електроцентрали, които не могат да бъдат модернизирани и беше включено като условие за приемането на България в ЕС.

Това поясни Андрис Пиебалгс, еврокомисар по енергетиката, в интервю за издателска компания за икономически изследвания и консултантски услуги Oxford Business Group.

„Енергийната индустрия на България се подпомага финансово от фондовете на ЕС, за да бъде предотвратена евентуална енергийна криза, след като ЕС изиска затварянето на част от реакторите на АЕЦ Козлодуй”, припомни той.

„България трябва да разработи алтернативна стратегия, която да компенсира занижения енергиен капацитет на страната“, подчерта Андрис Пиебалгс.

По въпроса за важността на АЕЦ Белене и възможността за увеличаване на капацитета на Националната електрическа компания (НЕК), той коментира: „Енергийните компании и всяка отделна страна членка в частност решава какъв точно енергиен микс ще е подходящ за нея. Ето защо Европейската комисия няма пряко отношение по този въпрос, стига да бъде спазено европейското законодателство.“

„Има потенциал за увеличаване на енергийната ефективност във всички енергийни сектори, предназначени за крайния потребител, както и в енергийните трансформации. Националният план на България за подобряване на енергийната ефективност е подаден в Европейската комисия и ще бъде разгледан надлежно“, каза в заключение той.

Изданието на Oxford Business Group The Report: Bulgaria 2008, което включва серии от интервюта с представители на държавната власт и бизнес лидери, анализира ефекта върху различните сектори на икономиката от присъединяването на България към Европейския Съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още