IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България е най-бедна в ЕС, Люксембург – най-богата

За 2007 г. покупателната способност у нас е едва 38 единици, докато в Люксембург тя е близо три пъти по-голяма от средната стойност за ЕС

09:36 | 24.06.08 г.
България е най-бедна в ЕС, Люксембург – най-богата

България е най-бедната страна в ЕС, а Люксембург – най-богатата, съобщи Ройтерс, позовавайки се на данни на Евростат.

Данните сочат, че по критерий покупателна способност БВП на човек от населението в Люксембург за 2007 г. е близо три пъти по-голям от средния за ЕС, като възлиза на 276 единици.

България има най-ниска покупателна способност на глава от населението - 38 единици, а Румъния е предпоследна с 41 единици.

Паритетът на покупателната способност е изкуствен критерий, който елиминира ценовите разлики между различните държави.

От Евростат коментират, че резултатът на Люксембург е изкуствено завишен от големия брой чуждестранни работници, които работят в Люксембург и така увеличават брутния вътрешен продукт на страната, но не живеят там и по този начин намаляват броя на хората, между които се разпределя БВП.

Ирландия, голям бенефициент на средства от европейските фондове, има БВП на глава от населението от 146 единици по показателя покупателна способност, с което се нарежда на второ място сред 27-те държави членки на Евроблока.

На трето място е Холандия със 131 единици, а на четвърто – Австрия със 128.

Третата по големина икономика в еврозоната – Италия, е най-близко до средната за ЕС стойност със 101 единици, които намаляват с 2 спрямо 2006 г.

Разликата с Испания, четвъртата по големина икономика, се увеличава, като в Испания богатството на глава от населението нараства до 107 единици през 2007 г. от 105 през 2006 г.

Франция остава непроменена със 111 единици, а Германия губи 1 единица до 113.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още