IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сашо Дончев: Рано е да се либерализира газовият пазар в България

Меглена Кунева отбеляза, че не смята за добро за абонатите въвеждането на тримесечното отчитане на електромерите

16:03 | 23.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Сашо Дончев: Рано е да се либерализира газовият пазар в България

Рано е да се либерализира газовият пазар в България, каза изпълнителният директор на „Овергаз инк.” Сашо Дончев по време на проведената днес в София кръгла маса по правата на потребителите на комунални услуги. По думите му битовата газификация в страната, за разлика от ЕС, е слабо развита, така че една преждевременна либерализация няма да е полезна както за газоразпределителните фирми, така и за потребителите.

Дончев отбеляза, че у нас газовите фирми получават лицензи за газификация от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на основата на бизнес план и ангажимент за влагане на определени инвестиции. Така че не би било правилно при изграждане на газоразпределителна мрежа за снабдяване на битовите потребители до определено ниво някой нов оператор да се включи наготово към нея.

От ръководството на „Софийска вода” пък казаха, че въпреки че са монополист на територията на София, гражданите могат да дават мнение за работата на компанията, като сравняват качеството на услугата в различните градове. Все още обаче обобщена информация за качеството на битовото водоснабдяване в отделните селища на страната няма.

Еврокомисарят по защита на потребителите Меглена Кунева отбеляза, че не смята за добро за абонатите въвеждането на тримесечното отчитане на електромерите, въпреки че по този начин трите електроразпределителни дружества в страната си спестяват разходи. Тя изтъкна като много важно в областта на комуналните услуги саморегулирането от съответните фирми при ясна законова рамка, което намира все по-голямо разпространение в Европа и се подкрепя от ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още