IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България внесе искане да регистрира интернет домейн на кирилица

Страните, ползващи кирилица, ще си разпределят кодовете на нужните им интернет имена

12:18 | 23.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
България внесе искане да регистрира интернет домейн на кирилица

България е първата страна, която днес внесе искане да регистрира интернет домейн на кирилица, съобщиха от Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС).

Писмото с искането от председателя на ДАИТС Пламен Вачков е било връчено на президента на Интернет корпорацията за имена и адреси (ICANN) Пол Туми. В писмото се посочва, че България е избрала да регистрира и поддържа за код на страната на кирилица съкращението ".бг". 

Очаква се в рамките на конференцията на ICANN в Париж от 22 до 26 юни да бъде взето решение за създаване на многоезични домейни от първо ниво.

ДАИТС ще организира през тази есен среща в София, на която ще бъдат поканени всички държави, използващи кирилица - Беларус, България, Казахстан, Киргизстан, Македония, Монголия, Русия, Сърбия, Таджикистан, Узбекистан, Украйна. По време на форума ще бъдат обсъдени решения по разпределението на кодовете на интернет имената за нуждите на страните, използващи кирилица.

През юни миналата година Вачков съобщи, че кирилицата може да бъде въведена в интернет комуникациите до 2010 година, като поясни, че възможността за изписване на интернет адресите на кирилица се реализира с българо-корейски проект, който е стартирал преди около година.

През октомври пък стана ясно, че сдружение Унинет е започнало да предлага услугата „регистрация на Интернет домейни на кирилица“ за българските потребители, съвместно с компанията i-DNS.net International (i-DNS.net).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 23.06.08 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още