IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 23 юни

07:54 | 23.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 23 юни

Европа налага строг ред и в потребителските ни кредити

в. Сега

Куп облекчения по потребителските заеми - премахване на такси, представяне на детайлна информация, право на "рекламация" на кредита и др. очакват българина до 2 години. Това предвижда новата евродиректива за потребителския кредит, която влезе в сила преди броени дни и следва да се въведе в българския закон до юни 2010 г.

Таксата за предсрочно погасяване на много потребителски заеми би трябвало да отпадне, предвижда директивата. В чл. 16 е записано, че при заемите с променлива лихва банките няма да могат да искат обезщетение, ако клиентът реши да си погаси кредита предсрочно, разясни пред "Сега" висш експерт от БНБ. Такива са повечето от продуктите на родните банки и често те са в ущърб на клиента, когато банката реши да качи лихвата

Пенсионираме се в интернет, изчисляваме дохода си онлайн

в. Новинар

Пенсиониране чрез електронна заявка и подпис планира да въведе Националният осигурителен институт (НОИ). Това съобщи на семинар в Кюстендил управителят на институцията Йордан Христосков. Идеята е хората, които са навършили възрастта за пенсиониране и имат достатъчен стаж за това, да получат електронно уведомление за пенсия. Ако решат да се пенсионират, хората ще трябва да попълнят електронна бланка с данните си и да ги удостоверят с електронен подпис, обясниха експертите на НОИ. Тази възможност за пенсиониране обаче ще бъде въведена най-рано след около 7 години, обясни Христосков. 

И по-малки инвеститори последваха големите към Румъния

в. Дневник

Предимствата на Румъния като място за инвестиране вече привличат и по-малки фирми наред с многото големи международни компании. Няколко дружества от Североизточна България вече са стъпили на тамошния пазар. Изследване, публикувано в сп. "Глоубъл файнанс", посочва, че инвеститорският интерес към северната ни съседка не затихва. Проучването поставя Румъния и сред страните, в които има условия за изключително бърз икономически растеж. За България оценката на изданието е по-пестелива. Причината за привлекателността на Румъния пред България е в повечето квалифицирана работна ръка, големия пазар и по-добрата инфраструктура, коментират експерти. Корупцията, очертаваща се като най-големия проблем за България, е и основна пречка за привличането на инвестиции, коментират предприемачи пред чужди медии.

Ерсте банк: България е сред страните, обещаващи най-голям ръст в банковия сектор

в. Дневник

България и Румъния, Русия и Украйна са страните, които обещават най-динамичен ръст в банковата сфера, воден най-вече от естествените процеси на настигане на развитите западни държави, прогнозира Ерсте банк в последния си доклад. Като цяло ниската база и набраната инерция от последните години в повечето страни от региона им дава добър потенциал за растеж въпреки глобалната кредитна криза, която се разрази през последната година и удари най-развитите финансови пазари.

След като реализираха много динамичен и в някои случаи неустойчив икономически растеж през предишните няколко години, сега страните от региона ще изпитат известно охлаждане в резултат на глобалната кредитна криза, предупреди Ерсте банк. Финансовите трусове не засегнаха директно банковите системи в региона досега и нямаше отписване на активи и директни загуби.

Съдии предупредиха за проблеми с търговските дела

в. Дневник

Новият Граждански процесуален кодекс (ГПК) крие много подводни камъни за съдебните спорове на бизнеса, някои норми са изключително неясни и не знаем как да ги прилагаме. За това предупреди шефът на търговската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) Любка Илиева. Според нея доста текстове в кодекса оставят твърде много място за субективна преценка на съдията, а разнопосочното тълкуване може да доведе до злоупотреба с права и е предпоставка за корупция.

Заради липсата на определение в закона какво е търговско дело върховните съдии не знаят какви срокове важат за някои спорове. Притеснени сме и от възможността, която отваря новият ГПК, поканите до съдружниците или акционерите за свикване на общо събрание да бъдат залепяни на вратата им, каза Илиева.

Спря ремонтът на пътя Лом – Монтана

в. Стандарт

Спря започналият през април т.г. ремонт на пътя Лом – Монтана, съобщи кметът на дунавския град Пенка Пенкова. Проектът е един от 10-те, финансирани от програма ФАР, за които бе съобщено, че има съмнения за корупция и нарушения на административната процедура. Какви точно са тези нарушения, от кого са допуснати и кога строителството ще бъде възстановено, управничката не е уведомена. Изпълнител на рехабилитацията е софийската фирма “Пътстрой 92” -  АД, която е изцяло българска. Тя спечели търга за модернизацията в конкуренция с австрийската “Щрабаг”, холдинговото дружество “Пътища”, турски и португалски фирми.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 22.06.08 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още