IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БНБ завиши прогнозата си за инфлацията за 2008 до 7-8 на сто

Досегашната прогноза беше за инфлация от около 6,5%. Според Искров няма да се стигне до двуцифрени стойности

14:44 | 20.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
БНБ завиши прогнозата си за инфлацията за 2008 до 7-8 на сто

Инфлацията в края на 2008 г. може да достигне 7-8 на сто, прогнозира управителят на Българската народна банка Иван Искров.

Официалната прогноза на банката бе за инфлация от около 6,5 на сто в края на годината, разчитаме обаче, че при актуализацията на цените на електроенергията, газа и парното тази инфлация ще е по-висока с процент, процент и половина, каза Искров, цитиран БТА.

Това, което е хубаво, е, че инфлацията се дължи на базисния ефект, тоест на поскъпването на цените от втората част на 2007 г., коментира той.

Управителят на БНБ посочи, че от началото на годината има едно успокояване на инфлацията, ако се сравнява всеки месец с предходния. За последния месец нашата инфлация е 0,9 на сто по хармонизиран индекс, докато страни като Люксембург и Гърция имат съответно 1% и 1,1% инфлация, каза Искров.

Ако продължат структурните реформи, ако се спази ангажиментът на правителството да държи под контрол нарастването на заплатите, ако няма изненади на пазара на петрола и ако хранителните продукти бъдат повлияни положително като цени във връзка с добрата реколта, която се очаква, инфлацията няма да бъде двуцифрена както миналата година, прогнозира управителят на БНБ.

Искров определи като положителен факта, че от началото на годината темпът на растеж на износа изпреварва темпа на инфлацията. Наблюдава се стабилизиране и дори намаление на съотношението на външния дълг към брутния вътрешен продукт, посочи още Искров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още