IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гласуваха на първо четене не само магистър-фармацевти да откриват аптеки

Българският фармацевтичен съюз категорично се обяви против отмяната на принципа „един фармацевт-една аптека”

13:13 | 20.06.08 г. 1
Автор - снимка
Създател
Гласуваха на първо четене не само магистър-фармацевти да откриват аптеки

Парламентът гласува днес на първо четене не само магистър-фармацевти да отриват аптеки. Регламентът се съдържа в предложения от Министерски съвет Закон за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Така, ако се приеме окончателно, право да извършва търговия на дребно с лекарствени продукти ще има физическо или юридическо лице, регистрирано по Търговския закон или по законодателство на държава – членка на Европейския съюз, което е сключило трудов договор или договор за управление на аптеката с магистър по фармация, а в предвидените от закона случаи с - помощник-фармацевт.

По смисъла на този закон магистър-фармацевтът е ръководител на аптеката и задължително работи в нея. Изключение се прави за малките населени места, където няма открита аптека – там право да извършва търговия на дребно с лекарствени продукти ще има и лице, което е сключило трудов договор или договор за управление на аптеката с помощник-фармацевт или с магистър-фармацевт с по-малко от една година трудов стаж.

С измененията в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина се забранява реклама в интернет на лекарства, които се отпускат по лекарско предписание.

В началото на май, когато станаха ясни основните предложения за промени в закона, Българският фармацевтичен съюз категорично се обяви против отмяната на принципа „един фармацевт-една аптека” наричайки това решение „прибързано, което не отчита последното развитие по този въпрос в Европейската общност”. Бяха дадени примери с други европийски страни, където браншът се развива по-добре и е по-полезен на пациеннтите, когато е валиден принципът  „един фармацевт-една аптека” .

Между основните аргументи на магистър-фармацевтите са, че по този начин ще се влоши качеството на фармацевтичните услуги, тъй като собственик, който не е фармацевт, ще изхожда главно от мотива си за печалба на аптеката, а не от интересите и здравето на пациентите.

По-късно днес от Българския фармацевтичен съюз потвърдиха категоричната си позиция, че отменянето на етичния модел „един фармацевт – една аптека”, което дава възможност на всеки (който има средства) да открива и притежава аптека, ще доведе до ограничаване достъпа на хората до лекарствени продукти и качествени фармацевтични услуги. 

Фармацевтите предупреждават, че промените в закона ще позволят навлизането на пазара на мощни бизнес структури с голям финансов ресурс, благодарение на който те за кратко време ще погълнат повечето малки аптеки. Което пък ще доведе до споразумения между малкото големи „играчи” за поддържане на високи цени на лекарствата.

Водени от икономическия интерес, едрите собственици ще съсредоточат аптеките главно в по-големите населени места, докато в по-малките населени места и селата ще има остър недостиг на аптеки.

Освен това, смятат фармацевтите, фармацевтичните услуги, предлагани на гражданите от веригите от аптеки, ще бъдат пречупени през търговския интерес, с цел увеличаване на продажбите, вместо водещ принцип да бъде ефективността на лекарството и опазване здравето на пациента.

Позицията на Българския фармацевтичен съюз среща широка и категорична подкрепа от страна на гражданите, показват първите данни за интереса към подписката в защита на етичния модел „един фармацевт – една аптека”, посочват още браншовата организация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още