IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КФН започва проверки на сделките, които сринаха книжата на някои дружества

Във връзка с новата търговска система, КФН е изискала от БФБ да бъде оптимизирана процедурата по предоставяне на информация

16:55 | 19.06.08 г.
КФН започва проверки на сделките, които сринаха книжата на някои дружества

КФН започва проверка на борсови сделки от 17 юни във връзка с констатирано значително изменение на цената за деня – между 75 и 99%, съобщи БФБ-София.

Не се уточнява сделки с акциите на кои точно дружества става въпрос, но най-вероятно това са сделките с акциите на Корадо България, Птицевъдство Ломци, Месокомбинат Казанлък, Република Холдинг и Пишещи машини АД. Всички те се търгуват на "Неофициален пазар на акции", Сегмент "Б", като според новия Правилник на БФБ-София те се търгуват само на аукцион и няма непрекъсната търговия с тях.

На 17 юни 51 акции на Корадо България смениха притежателя си цена 3 стотинки като преди това последната сделка беше при цена 17 лева за брой.

Общо 492 акции от капитала на Птицевъдство Ломци, 10 акции на Месокомбинат Казанлък и 25 акции от Република холдинг минаха при цена 1 стотинка за брой. Цена от 0,1 стотинка беше регистрирана при сделка за 10 акции на Пишещи машини (в ликвидация) АД Пловдив.

Всички изброени дружества отчитат над 95% дневно понижение в капитализациите си.

Във връзка с нововъведената търговска система КФН е изискала от БФБ да бъде оптимизирана процедурата по предоставяне на информация и данни, които комисията получава от борсата чрез системата XETRA в срок до 23 юни.

Вчера КФН съобщи, че за извършена пазарна манипулация с книжата на Завод за шлифовъчни машини АД през 2006 г. физическото лице Георги Минев ще бъде глобен с 20 000 лева след потвърждаване на наказателно постановление, издадено от комисията, от страна на Софийския административен съд.

Освен това КФН е съставила акт за установяване на административно нарушение на Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти (ЗПЗФИ) срещу Винченцо Владимиров Каревски и „Елви Груп Холдинг” АД в резултат на извършване на проверка за спазване на разпоредбите на ЗПЗФИ.

По време на проверката е констатирано, че в периода от 20 ноември 2007г. до 14 януари 2008г. Между физическото лице Винченцо Владимиров Каревски и „Елви Груп Холдинг” АД са сключени поредица от сделки с акции от капитала на публичното дружество Пещоремонт АД, винаги на долното за деня ценово ограничение и по този начин се постига изкуствено ниво на цената на акциите на дружеството, в резултат на което цената на акциите на публичното дружество за непродължителен период от време е променена в посока понижение от 11,05 лева до 1,95 лева.

 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още