IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поскъпване на тока с 18% било малко

Според ЕРП-тата е нужно дори по-голямо повишение, за да има средства за инвестиции и заплати в компаниите

13:08 | 19.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Поскъпване на тока с 18% било малко

Предвиденото поскъпване на тока с 18% от 1 юли тази година не е достатъчно за осъществяване на инвестиционната ни програма, казаха днес по време на дискусия за развитието на енергийния бранш от ръководствата на трите електроразпределителни дружества в страната – ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН, които снабдяват с ток крайните потребители у нас.

Според изнесените от дружествата данни при определянето на цените Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е намалила предвидените от тях разходи за инвестиции с между 30 и 50 на сто. Освен това не е взет под внимание и фактът, че за последните три години в трите компании средната работна заплата е увеличена с 60-65%.

При това положение от ЕРП-тата декларираха, че няма да могат да изпълнят амбициозните си инвестиционни програми и ще имат възможност да влагат средства само за поддържане на нормалното функциониране на мрежата, без да повишават качеството на електроснабдяването.

Както е известно, предвиденото поскъпване от средата на годината на тока е най-голямото за последните няколко години. Крайното решение на ДКЕВР за увеличението предстои да бъде взето на 26 юни, като председателят на комисията Константин Шушулов посочи, че е възможно средното поскъпване да бъде и по-ниско от 18%. От икономическото министерство също изказаха становище, че енергийните дружества имат резерви за по-малко вдигане цената на тока.

ДКЕВР определя само цените за битовите потребители и за малките фирми. Цената, по която дружествата продават електроенергия на големите фирми, а също и при износ в чужбина (когато имат възможност за това) се определят от самите дружества.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още