IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 19 юни

07:59 | 19.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 19 юни

Световната банка: България да чака ефектите от световната криза по-късно тази година

в. Дневник

Повечето от новите страни-членки на ЕС, сред които и България, засега се справят добре в условията на глобалната финансова криза, но предизвикателствата могат да се появат по-късно тази година. Това стана ясно днес от презентацията на старши икономистът на Световната банка (СБ) Ивайло Изворски за изводите от редовния полугодишен доклад на институцията за развитието на ЕС10 (новите страни-членки без Малта и Кипър). Високата инфлация, нарастването на дефицита по текущата сметка и задлъжнялостта, затягането на кредитите и отслабването на икономическия растеж на страните от еврозоната изправят новите еврочленки пред сериозни рискове, обясниха експертите на СБ.

Масови оплаквания при смяната на мобилен оператор

в. Новинар

Много оплаквания от клиенти, които са искали да сменят мобилния си оператор с друг, но да запазят номера си, са постъпили във Федерацията на потребителите, каза за "Новинар" изпълнителният й секретар Павел Кърлев. По думите му компаниите си позволявали да искат от клиентите допълнително заплащане за услугата. Ако например клиентът има сключен договор за една година, но иска да смени оператора на десетия месец, той ще трябва да заплати месечните такси до крайния срок на договора, т.е. и за месеците, в които няма да ползва услугите на стария оператор.

Законът за концесиите под въпрос

в. Новинар

Промените в Закона за концесиите на първо четене няма да бъдат подкрепени от НДСВ на гласуването днес. Това стана ясно от изказвания на царистите в парламента вчера. Като причина жълтите посочиха изменения в Закона за концесиите, с които се правят поправки и в Закона за устройството на черноморското крайбрежие. От опозицията настояха спорният законопроект да бъде върнат на Министерския съвет за преработка.

ЕК ще забрани таксите за прехвърляне на сметки

в. Сега

Клиентите на банки в ЕС ще могат да прехвърлят банковите си сметки от една в друга финансова институция, без да плащат такса за това. Това се предвижда в нов европейски регламент, чиято цел е да увеличат конкуренцията в сектора, съобщи "Ройтерс". Ако се приеме, регламентът ще стане задължителен и за българските банки. В момента у нас няма банка, която да не е наложила такса или някакво друго утежнение при изтеглянето на цялата сума и закриването на сметка.

София ще проверява реституцията по кварталите

в. Дневник

Столичната община започва проверка на всички върнати земи в жилищните комплекси, съобщи главният архитект Петър Диков. Причината са съмнения за измами при реституцията на земеделски земи в регулация. Ще се проверяват и върнати имоти на територията на БАН, Националната спортна академия и други университети, особено в Студентски град, обясни Диков. Според него става въпрос за много нарушения в целия град. Въпросните терени обаче отдавна са застроени и проверката на общината идва след неколкогодишни жалби и протести на граждани.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още