IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ДКЕВР предвижда поскъпване на природния газ с 5% при искани близо 20 на сто

При такова увеличение се гарантира осигуряването на достатъчно средства за нормалната работа на Булгаргаз, смятат от ДКЕВР

13:25 | 18.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
ДКЕВР предвижда поскъпване на природния газ с 5% при искани близо 20 на сто

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предвижда актуализация на цената на природния газ за третото тримесечие на 2008 г. с 5,16%, съобщиха от комисията. 

На открито заседание следващата седмица регулаторът ще разгледа доклада на работната група по искането на Булгаргаз ЕАД за увеличение на цената на природния газ.

В заявлението си за промяна на цените Булгаргаз предлага увеличение на цената на природния газ за третото тримесечие на 2008 г. с 81,20 лв./1000 куб. м или актуализация с 19,63% спрямо предходното тримесечие. Като мотив за поисканата корекция от дружеството посочват продължаващото поскъпване на петрола и неговите деривати на международните пазари, се казва в съобщението на ДКЕВР.

След прецизен и задълбочен анализ на икономическите обстоятелства и разчетите на дружеството, работната група на комисията предвижда корекция на пределната цена спрямо предходното тримесечие с 5,16% (21,33 лв.), т.е. от 413,47 лв./1000 м3 (без ДДС) на 434,80 лв./1000 м3 (без ДДС).

Изчисленията на експертите на регулатора са направени при запазването на посочените от Булгаргаз изходни параметри и гарантират осигуряването на достатъчно средства за нормалната работа на газовото дружество, се казва още в съобщението. Предвижданата корекция в цената компенсира разходите за покупка на природен газ в сравнение с предходното тримесечие, без да внася изменение в останалите оборотни средства на компанията.

За второто тримесечие от комисията одобриха поскъпване на природния газ с 13,25 на сто при искано от Булгаргаз увеличение на цената с близо 33 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още