IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Физическо лице отнася 20 000 лева глоба за манипулиране на пазара

Лицето е манипулирало акциите на Завод за шлифовъчни машини АД

10:43 | 18.06.08 г.
Физическо лице отнася 20 000 лева глоба за манипулиране на пазара

Софийският административен съд е потвърдил с решение, влязло в сила от 29 февруари 2008 г., наказателното постановление на Георги Минев Минев, издадено от Комисията за финансов надзор на 6 ноември 2006 г., става ясно от съобщение на надзорната институция.

През 2006 г. Комисията за финансов надзор извърши проверка на търговията с акциите на Завод за шлифовъчни машини АД, в хода на която бе установено, че Георги Минев в периода 31 юли – 11 август 2006 г. е сключил поредица от сделки (посредством електронната система за търговия на „Българска фондова борса – София” АД - COBOS) с акции от капитала на “Завод за шлифовъчни машини” АД, купувайки от 1 до 5 броя акции, като е предизвикал необичайна промяна на цената на тези акции с + 103.91%, с което е нарушил разпоредбата на чл. 116, ал. 1, предложение 4 от Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК).

Съгласно изискването на ЗППЦК се забранява извършването на сделки и действия, които могат да създадат невярна представа за активно търсене, предлагане или търговия с ценни книжа, приети на регулиран пазар, или да предизвикат каквато и да е друга необичайна промяна на цената или обема на търсене, предлагане и търговия с такива ценни книжа.

За извършеното от Георги Минев нарушение е съставен акта за установяване на административно нарушение, въз основа на който е издадено наказателно постановление. Направеното възражение по реда на чл. 44, ал. 1 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) е обсъдено от административнонаказващия орган.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване, което означава, че Георги Минев ще бъде глобен с минималните 20 000 лева.

Отделно Комисията за финансов надзор е извършила проверка за спазване на разпоредбите на Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти (ЗПЗФИ).

По време на проверката е констатирано, че в периода от 20 ноември 2007г. до 14 януари 2008г. Между физическото лице Винченцо Владимиров Каревски и „Елви Груп Холдинг” АД са сключени поредица от сделки с акции от капитала на публичното дружество Пещоремонт АД, винаги на долното за деня ценово ограничение и по този начин се постига изкуствено ниво на цената на акциите на дружеството, в резултат на което цената на акциите на публичното дружество за непродължителен период от време е променена в посока понижение от 11.05 лева до 1.95 лева.

В тази връзка на 11 март 2008г. КФН е съставила акт за установяване на административно нарушение срещу Винченцо Владимиров Каревски. Направеното възражение, отразено по реда на ЗАНН е обсъдено от административнонаказващия орган. За посоченото нарушение ЗПЗФИ предвижда административно наказание глоба в размер от 20 000 до 50 000 лева, ако деянието не съставлява престъпление. На 13 юни 2008г. е издадено наказателно постановление, с което е наложено административно наказание в минимално предвидения от закона размер – глоба размер на 20 000 лева. Постановлението подлежи на обжалване пред Районен съд – гр. София, поради което същото не е влязло в сила.

На 11 март 2008г. КФН е съставила акт за установяване на административно нарушение срещу другата страна по сделките - „Елви Груп Холдинг” АД, представлявано от Винченцо Владимиров Каревски. Направеното възражение, отразено по реда на ЗАНН е обсъдено от административнонаказващия орган. За посоченото нарушение ЗПЗФИ предвижда административно наказание имуществена санкция от 50 000 до 100 000 лева. На 13 юни 2008г. е издадено наказателно постановление, с което е наложено административно наказание в минимално предвидения от закона размер – имуществена санкция в размер на 50 000 лева. Постановлението подлежи на обжалване пред Районен съд – гр. София, поради което същото не е влязло в сила.

Съгласно чл. 11 във връзка с чл. 6, ал. 1, т. 1 от ЗПЗФИ, по който Винченцо Владимиров Каревски и „Елви Груп Холдинг” АД са санкционирани, се забранява манипулирането на пазара на финансови инструменти чрез извършването на сделки или подаването на нареждания, които създават или могат да създадат невярна или подвеждаща представа относно търсенето, предлагането или цената на финансови инструменти или които определят чрез действията на едно лице или чрез съвместните действия на две или повече лица цената на един или няколко финансови инструмента на необичайно или изкуствено ниво.

Свързани компании:

Завод за шлиф. машини АД(GPP)

Пещоремонт АД - в ликвидация(4PF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още