IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Укрепват свлачището по пътя Варна-Златни пясъци с до 20 млн. лв.

Укрепването на свлачището може да започне най-рано в края годината

17:34 | 17.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Укрепват свлачището по пътя Варна-Златни пясъци с до 20 млн. лв.

Минимум 15-20 млн. лева ще са необходими за укрепване на свлачищния район около спирка „Трифон Зарезан“ на Златни пясъци. Това потвърди заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски.

Той е във Варна на работна среща по проблема, на която присъстваха и представители на собственици на имоти в района на „Трифон Зарезан“.

Укрепването на свлачището може да започне най-рано в края годината. То ще бъде извършено изцяло със средства от републиканския бюджет. За целта обаче е необходимо и съгласието поне на половината от собствениците на 60-те засегнати имота в региона.

Свлачището на Трифон Зарезан заема около 35 декара сухоземна площ и вероятно още толкова под морската вода, като според специалисти е с много особен механизъм на движение. В горната си част пропадането на земните маси достига до 1,3 м.

Според Йордан Йорданов, директор на „Геозащита“, „то не спира да се движи, но ниската му скорост от увеличаване на пукнатините с по милиметър на ден е добрата новина в случая.“

За да се укрепи свлачището са необходими допълнителни проучвания, сондаж и реконструкция на водопреносната мрежа, както и анализ на управлението на питейните и отпадните води в района.
Михалевски обясни, че ще бъдат изградени 3 ешалона конструкции, които ще укрепят земята и спрат движението й, както и противоабразивното действие за морето.

Засегнатите собственици на имоти ще бъдат обезщетени за нанесените щети по укрепване на свлачището до възстановяване на стария четвъртокласен път към Трифон Зарезан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още