IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Валентин Златев: Цените на петрола едва ли ще се върнат на предишните нива

Необходимите инвестиции в сектора, слабият долар и голямото потребление са причина за това, смята генералният директор на Лукойл България

16:03 | 17.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Валентин Златев: Цените на петрола едва ли ще се върнат на предишните нива

Дори да има поевтиняване на петрола, по всяка вероятност няма да има връщане на предишните ниски ценови нива, заяви генералният директор на Лукойл България Валентин Златев.

Той мотивира тезата си с факта, че за разработването на нови петролни находища, включително и за прокарване на тръбопроводи, са необходими огромни инвестиции. Другите причини са слабостта на долара и голямото потребление на горива от страна на Китай, Индия и Япония.

Златев уточни, че нито той, нито който и да било може да даде точни прогнози за цените на горивата, но по негово лично мнение едва ли българската и световната икономика биха понесли към края на годината цената на петрола да надмине 150 долара за барел.

За миналата година общо Лукойл е увеличила добива си на петрол с 4,5 на сто, обаче като цяло ръстът на търсенето на горива изпреварва производството, каза Златев, като уточни, че за последните 6 години цената на петрола е скочила 4 пъти.

Като кризисна ситуация определи Златев проблемът с високите цени на горивата в България. Той даде за пример, че предвид средните работни заплати в България и ЕС българинът работи един час, за да си купи един литър гориво, а европеецът с един час работа може да си купи 5 литра гориво.

На въпрос на Investor.bg как би коментирал отправения преди дни призив на Европейската комисия страните от ЕС да предприемат данъчни и други мерки за намаляване цените на горивата в рамките на общата европейска енергийна политика, Златев заяви, че не може да се меси във финансовата политика на правителството, но отново повтори, че Лукойл не смята за правилно повишаването преди няколко години на акциза на дизела за сметка на този на пропан-бутана, както и това, че акцизите у нас бяха увеличени изпреварващо. Той обаче допълни, че едва ли е възможно понижаване на акцизните ставки по средата на годината.

Относно друг въпрос на Investor.bg какво мисли за евентуално поставяне на пределни цени на горивата на дребно, както се случи преди дни в Люксембург, Златев посочи, че по принцип такава мярка могат да си позволят само богатите страни. Що се отнася до Лукойл, компанията би поддържала постоянни цени на горивата само, ако и суровината е със сравнително постоянна цена. При покачване на цените обаче, за да се задържи цената на дребно по-ниска, държавата би трябвало да компенсира по някакъв начин производителите на горива.

Близките цени на дребно на горивата на бензиностанциите на Лукойл и техните конкуренти Shell и OMV Златев обясни с факта, че тези фирми закупуват голяма част от горивата си също от Лукойл Нефтохим Бургас, който осигурява над 80 на сто от горивата на едро в България.

Що се отнася до печалбата на Лукойл България Златев посочи, че компанията печели между 1 и 4 ст. на продаден литър гориво, а при пропан-бутана фактически работи без печалба.

Тъй като Лукойл България работи с почти минималната норма на печалба, работа на държавата е чрез данъчната си политика да намали тежестта върху населението от високите цени на горивата, подчерта Златев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още