IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Има или няма криза на пазара на автомобилния транспорт?*

Превозвачи и държавата изготвят паралелни анализи, с които търсят отговор на този въпрос

14:46 | 17.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Има или няма криза на пазара на автомобилния транспорт?*

По инициатива на транспортния министър Петър Мутафчиев днес в Министерство на транспорта бе проведена среща с представители на автомобилния бранш. След нея Мутафчиев заяви пред журналисти, че криза в сектора няма, а в края на същите тричасови преговори превозвачите излязоха със съвсем другo мнение по въпроса.

На срещата бяха обсъдени проблемите на българските автомобилни превозвачи и бе направен анализ на пазара, предаде БТА. В информацията се казва, че е договорено сътрудничество между Държавна автомобилна инспекция (ДАИ) и МВР за съвместни проверки с цел ограничаване дела на сивия сектор сред превозвачите.

Следващия четвъртък на заседание на Министерския съвет ще бъде внесен доклад и ще се разгледа ситуацията с кризата, свързана с високите цени на горивата.

Миролюб Столарски обаче, който е председател на Българската асоциация на сдруженията на автомобилния транспорт (БАСАТ), информира, че превозвачите изготвят свой, паралелен, анализ, който също ще бъде предоставен за обсъждане в кабинета следващата седмица.

Според разпратения до медиите няколко часа след срещата държавен анализ на автомобилния транспорт секторът се развива успешно, като през последните седем години обемът на превозените превози се е увеличил повече от два пъти до 82,25 млн. тона за 2007 г. А след влизането ни в ЕС превозвачите работят без ограничения на територията на Общността, като при тези условия според транспортното министерство от решаващо значение за по-висока рентабилност има качествата на самите превозвачи.

„Въпреки някои неблагоприятни обстоятелства, като нарастването цените на горивата, автомобилният транспорт работи устойчиво и няма основания за очакване на резки промени“, заключават от МТ.

Що се отнася до борбата със сивия сектор, държавата планира няколко мерки, като една от тях е „проучване и обсъждане на евентуална промяна“ на наредбата, регламентираща превозите за собствена сметка.

Другото предприето вече действие, за което министрите на транспорта и вътрешните работи се договориха, е създаването на междуведомствена работна група, която да подготви съвместна инструкция за работа на МВР и ИА „Автомобилна администрация”. С това действие се цели подобряване на контрола над частните лица, които с личните превозни средства извършват нерегламентирани превози и по този начин създават нелоялна конкуренция на лицензираните превозвачи. В момента личните превозни средства не могат да бъдат контролирани от органите на ИА АА.

*Актуализирано към 16:50

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още