IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Правят зелена зона за паркиране във Варна

Предложението е за престой до 30 минути да се плащат 50 стотинки, за 1 час - 1 лев, за 2 часа – 2,50 лева и за 3 часа - 3 лева

13:42 | 17.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Правят зелена зона за паркиране във Варна

Трафикът е основен проблем на Варна и по тази причина общината планира да бъде създадена зелена зона за паркиране засега на три места в града. Това съобщи днес зам.-кметът на общината Свилен Крайчев, цитиран от БТА. Той допълни, че за тази цел в бюджета са предвидени 300 000 лева.

По думите му изследванията в Европа сочат, че 35% от трафика на автомобили е на коли, които търсят места за паркиране. Зелената зона ще бъде обособявана със заповед на кмета.

Едното място, където ще бъде формирана такава зона, ще е в района на общината. Другите две места са в района на централния площад „Независимост“ и около Централна поща в града.

Кратковременното паркиране ще бъде срещу заплащане, като цените за това трябва да бъдат определени от Общинския съвет.

Предложението е за престой до 30 минути да се плащат 50 стотинки, за 1 час - 1 лев, за 2 часа – 2,50 лева и за 3 часа - 3 лева.

За живеещите в районите на зелените зони ще бъде осигурена възможност за месечен абонамент на цена от 10 лева. Крайчев каза още, че един апарат за тарифиране в такива зони струва между 3800 и 5000 евро. Лично той щял да настоява апаратите да бъдат захранвани чрез соларни батерии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още