IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Големите вериги бензиностанции у нас ще се разширяват за сметка на малките

От Лукойл България очакват ръст на продажбите на горива на дребно у нас до 1,7 млн. тона тази година

13:11 | 17.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Големите вериги бензиностанции у нас ще се разширяват за сметка на малките

Големите вериги бензиностанции в България ще се разширяват за сметка на малките, а през следващите години не очаквам в страната да навлязат нови марки бензиностанции, каза пред журналисти заместник-генералният директор на Лукойл България Емил Костурков.

Той посочи, че при продадени на дребно 1,49 млн. тона горива в бензиностанциите в България през миналата година се очаква през тази продажбите да достигнат 1,7 млн. тона.

Към края на май малките бензиностанции в страната, които са собственост на предприемачи, притежаващи по една до пет бензиностанции, са 2300. Бензиностанциите на Лукойл България са 184. Тези на Shell са 108, а на ОМВ – 84.

В същото време като обем продажби на горива в страната малките бензиностанции държат общо 30% от пазара, Лукойл България - 20%, Петрол – 18%, а Shell и ОМВ – по 16%.

В тази връзка Костурков направи извода, че частните предприемачи имат по-ниски среднодневни продажби от една бензиностанция от големите вериги.

В същото време в сравнение с миналата година среднодневните продажби от бензиностанциите на Лукойл също не са нараснали, а нарастването на общия обем на продажбите са дължи на увеличаването на техния брой, допълни той.

Що се отнася до видове горива на българския пазар, за тази година като цяло се очертава продажбите на дизел да са приблизително 44%, на бензин А95Н – приблизително 32%, а на газ пропан-бутан -17%.

Относно цените на основните горива, продавани от Лукойл на дребно, в периода януари – май тази година цената на бензин А95Н се е повишила от 2,06 лв. за литър до 2,37 лв./литър, на дизела – от 2,1 лв./литър на 2,53 лв./литър, а при пропан-бутана се регистрира спад от 1,1 лв. до 1,08 лв.

24% от цените се формират от акцизи и еко-такси.

Относно развитието на пазара на горива Костурков прогнозира, че ще се увеличи търсенето на бензин А95Н и брандираните горива, а ще има намаление на търсенето на бензин А98Н.

Значителното увеличение на цената на дизеловото гориво от ръководството на Лукойл обясняват, от една страна, с високите производствени разходи, тъй като при преработката на единица количество петрол се получава двойно повече бензин, отколкото дизелово гориво. Освен това, през последните години значително е нараснало и производството на дизелово автомобили.

Що се отнася до цените на Лукойл България, Костурков коментира, че основните фактори, от които те се формират, са цените на петрола на средиземноморско пристанище, цените на рафинериите в региона (които са 9 на брой), курсът на лева спрямо долара, размерът на акцизите и ДДС и конкуренцията в страната.

Конкуренцията у нас в момента е доста сериозна, тъй като пазарът е наситен като брой бензиностанции и не след дълго бензиностанциите, които предлагат само продажба на горива, ще станат неефективни, смятат от Лукойл. В тази връзка от компанията казаха, че нейните бензиностанции работят с норма на рентабилност много под 10%, без да уточняват колко.

До края на годината Лукойрл възнамерява да въведе допълнителни услуги на част от своите бензиностанции като заведения за бързо хранене и възможности за плащане през терминали на комунални сметки. От компанията планират също да разширят даването на бензиностанции чрез фрайнчайз, а също така скоро да започнат да дават свои бензиностанции под наем.

Във връзка с журналистически въпрос Костурков коментира, че по последни данни сивият сектор в областта на продажбата на горива у нас към момента е около 30%, „което не е много зле, като се има предвид, че преди две години е бил над 50%“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още