IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Булгаргаз иска близо 20% поскъпване на природния газ

Искането за увеличение е основно поради продължаващия ръст в цените на петрола на международните пазари

18:02 | 16.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Булгаргаз иска близо 20% поскъпване на природния газ

Булгаргаз иска цена за обществена доставка на природния газ за третото тримесечие на 2008 г. с 19,6 на сто по-висока от действащата в момента цена, стана ясно от внесеното в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предложение на компанията за утвърждаване на нова цена.

В съответствие с Наредбата за регулиране на цените на природния газ Булгаргаз изготвя на всеки три месеца разчети за цената при обществена доставка па природен газ, които представя в ДКЕВР за утвърждаване. В основата на тези разчети са промените в цените на алтернативните на природния газ петролни продукти, източници на енергия - мазут (със съответно съдържание на сяра 1 и 3,5%), и газьол.

Предложената цена за обществена доставка на природния газ от Булгаргаз за третото тримесечие на 2008 г. е 474,70 лв./1000 куб. м плюс 0,24 лв./1000 куб. м надценка плюс цена за пренос от 19,73 лв./1000 куб. м, или общо 494,67 лв./1000 куб. м без ДДС.

Спрямо утвърдената от ДКЕВР цена за второто тримесечие се предлага увеличение с 81,20 лв./1000 куб. м, а спрямо поисканата от Булгаргаз цена за периода увеличението с е 12,49 лв./1000 куб. м.

Увеличението се налага основно поради продължаващия незапомнен ръст на цените на петрола и петролните продукти на международните пазари, който води до повишаване продажната цена на природния газ в Европа и целия свят, се подчертава в съобщението на компанията.

От Булграгаз смятат, че "въпреки неблагоприятната международна конюнктура" предложената цена за обществена доставка на природния газ за вътрешния пазар в България за третото тримесечие "продължава да бъде една от най-ниските в Европейския съюз и по-ниска от цените в съседните страни".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още