IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 16 юни

07:53 | 16.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 16 юни

Заплатите ни скочили с 22.7%, но само номинално
в. Сега

Нашата страна е на трето място в Европейския съюз по ръст на заплатите през първата четвърт на 2008 г. в сравнение със същия период на предната година. На първа позиция с 32.7% увеличение е Латвия, следвана от Литва с 27.6% и България с 22.7%, сочат данните на Евростат.

Тези проценти обаче показват номиналния ръст. Същинското увеличение за нашата страна е много по-малко, като се отчете инфлацията. Според българската статистика през януари-април 2008 г. животът е у нас е бил с 13.6% по-скъп в сравнение със същия период година по-рано. Това означава, че препускащите цени са изяли голяма част от номиналното повишение на доходите ни от труд.

И Брюксел няма да спаси Иракли от бетона
в. Дневник

Строежите на Иракли са законни и Европейската комисия (ЕК) няма компетентност да предприеме правни действия срещу България. Това се казва в официално писмо, с което Брюксел отговаря на сигнала на българските природозащитни организации за застрояването на зоните, предвидена за включване в "Натура".

Мотивът на ЕК да не се намесва по случая е, че проектите са започнати преди 1 януари 2007 г., когато България влезе в ЕС. Затова генералната дирекция "Околна среда" на ЕК възнамерява да преустанови работата си по случая и ще предложи на ЕК да прекрати процедурата по нарушение на следващото й заседание през септември 2008 г. Въпреки това в рамките на 1 месец екоактивистите имат възможност да предоставят допълнителна информация по случая и ако докажат, че законите са нарушение, прецедурата няма да бъде прекратена. Ще се възползваме от този срок, защото Министерството на околната среда и водите е подало грешна информация и така е заблудило комисията, обясни Тома Белев от коалицията "За да остане природа в България". Той уточни, че държавата е длъжна да опазва терените, предвидени за "Натура", но това не се случва.

Кандидатите за "Кремиковци" се състезават за неговото управление
в. Дневник

Първият рунд в борбата за придобиване на "Кремиковци" ще бъде определянето на негов временен оператор. Оферти с плановете за временно управление на комбината вече са внесени в правителството от основните кандидати - "Арселор Митал" и компанията на украинския милиардер Константин Жеваго - "Ворскла стийл". Те предвиждат гарантирането на суровини и незабавни инвестиции в мерки за опазване на околната среда, така че дружеството да получи комплексно разрешително в края на лятото. Който получи контрола върху "Кремиковци", докато трае смяната на собствеността върху комбината, ще трябва да се справи и със задачата да ремонтира производствените мощности, работните помещения и да поеме задължения за осигуряване на безопасни условия на труд.

В основни линии инвестиционните намерения на двата кандидата са сходни. И двете страни предлагат план за "спешна помощ" и отделно инвестиционни ангажименти за следващите години. За незабавното оздравяване на комбината "Арселор Митал" има намерение да осигури 150 млн. долара под формата на оборотен капитал, извън 30-те млн. евро, които вече отпусна, и близо 30 млн. долара за екоподобрения. "Ворскла стийл" пък предлага 90 млн. долара оборотен капитал и доставка на 150 хил. тона суровини, които в момента са на изчакване в пристанищата в Лом и Бургас.

Съдът връща пари на граждани за паркиране в центъра на София
в. Сега

Съдебната отмяна на "Синя зона" в София се оказа с драматични последици въпреки уверенията на столичния общински съвет, че проблемът е само формален. Гражданите имат право по съдебен път да искат възстановяване на платени суми и санкции като слагане на скоба или репатриране на автомобила.

Върховният административен съд (ВАС) обяви на 9 юни за нищожни разпоредби, отнасящи се до "Синя зона", в общинската наредба и СОС светкавично прие нови текстове, за да запълни вакуума. Но според юристи решението на съда води до нищожност на всички правни последици, произтекли от отменените текстове. Така приходите от "Синя зона" от 2005 г. насам се оказват незаконни.

Автоклубове се обединиха срещу скъпите горива
в. Новинар

Повече от 100 шофьори на частни автомобили и около двайсет мотористи протестираха вчера в столицата срещу високите акцизи на горивата. Организацията става чрез интернет форумите за автомобили, обясниха пред “Новинар” автофенове. Те се събраха с колите си пред храм-паметник “Св. Александър Невски” и час след това проведоха шествие покрай Софийския университет “Климент Охридски”, бул. “Васил Левски”, “Патриарх Евтимий”, “Руски паметник”, “Христо Ботев” с включени клаксони и развети национални знамена. Шофьорите заплашиха, че ще блокират столицата, ако държавата не предприеме мерки за намаляване на акциза върху горивата, но не посочиха кога конкретно ще преминат към по-радикални форми на протест.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още