IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Днес започва нов етап в развитието на борсовата търговия у нас

Вероятно търговията през седмицата ще е по-слабо активна

08:12 | 16.06.08 г.
Днес започва нов етап в развитието на борсовата търговия у нас

Днес покупко-продажба на ценни книжа на публични дружества в България ще се извършва чрез новата платформа за борсова търговия – XETRA, а старата руска система RTS остава в историята.

Новата система (чрез частично одобрения Правилник за дейността на БФБ-София) ще промени значително механизма на търговия като един от ключовите моменти е въвеждането на аукциони – откриващ, междинен и закриващ. Освен това се въвеждат нови поръчки за покупко-продажба на акции – лимитирана към пазарна, поръчка тип „айсберг“, поръчки тип „веднага или никога“ (immediate-or-cancel, IOC), и тип „всичко или нищо“ (fill-or-kill, FOK).

Днес борсата ще отвори без въведени поръчки за покупко-продажба като във времевия интервал 9.00-9.20 ще могат да се въвеждат, изтриват и променят оферти. От 9.20 до 9.30 ще има откриващ аукцион, от 9.30 до 10.50 търговията ще е непрекъсната, а от 10.50 до 11.00 ще има отново междинен аукцион. Във времевия интервал 11.00-13.40 отново ще има непрекъсната търговия, след което от 13.40 до 13.45 ще има закриващ аукцион. В останалото време до 16.00 часа ще могат само да се въвеждат, изтриват и променят оферти.

Важно е да се знае, че непрекъснатата търговия може да бъде прекъсната по отделни позиции поради въвеждане на поръчки извън “динамичния” или “статичния” диапазон, при което се влиза в междинен аукцион.

За емисиите, регистрирани на Неофициален пазар на акции, Сегмент В, както и за емисиите на колективните инвестиционни схеми, ще има само откриващ и закриващ аукцион без непрекъсната търговия.

Като цяло на пазара преобладават нагласи за пасивност за търгуване поради това, че пазарните играчи не са свикнали с новите правила за търговия, което предполага ниски обеми и слаба ликвидност. Анкета на Investor.bg сочи, че 45% от инвеститорите ще ограничат своята активност поради преминаването към XETRA.

Интересно е как ще стартира търговията с книжата на Кремиковци, тъй като при новите условия на търговия е възможно неограничено движение в цената им, както нагоре, така и надолу. В последния работен за борсата ден (сряда) миналата седмица нямаше оферти “продава” по позицията, а същевременно имаше оферти “купува” на максимума за деня, при което, ако се запазят “бичите” настроения, то можем да станем свидетели на по-голямо поскъпване по позицията (от досегашните дневни ограничения за Неофициален пазар на акции от +-30%).

Като цяло седмицата е наситена с Общи събрания на акционерите, като за днес са насрочени 3 ОСА – тези на Велбъжд, Север Холдинг и Ловеч-турс АД. Акционерите на Север Холдинг ще решават за увеличаване на капитала със собствени средства от 780 660 лв. на 3 903 300 лв., чрез издаване на нови 3 122 640 безналични акции с право на един глас и номинална стойност 1 лв.

В сряда ще има ОСА и на Индустриален Капитал Холдинг, на което ще се гласува за разпределяне на финансовия резултат. На 18 юни, сряда, е и последната дата за сключване на сделки с книжата на Свилоза АД.

В четвъртък ще се проведе Общо събрание на акционерите Северкооп Гъмза Холдинг, като същият ден е последен за покупка на акции от капитала на Тодоров АД и СИИ Имоти АДСИЦ с право на глас в предстоящите ОСА на двете дружества.

В четвъртък освен това ще стартира търговията с правата на Ексклузив Пропъртис АДСИЦ. Дружеството възнамерява да увеличи капитала си от 7 998 144 на 9 452 352 лева чрез издаване на 1 454 208 нови акции с номинална стойност 1 лев и с емисионна цена 1,45 лева.

В четвъртък ще се проведе и поредната среща на Клуб Investor.bg, в която ще вземат участие Алекси Андонов и Орлин Хаджиянков.

В петък ще има четири Общи събрания на акционерите - на Биовет, Слънчев бряг, Ком Холдинг и Хидропневмотехника АД.

Основните нововъведения в Xetra са:

- нови кодове
- нови видове поръчки (айсберг, стоп и пазарна към лимитирана)
- нова валидност на поръчките като време (веднага или никога, всичко или нищо и до 90 дни чрез възможност за избор на точен ден и час за изтичане)
- нова валидност на поръчките за различните етапи на търговия (само за непрекъсната търговия, само за аукциони, за цялата търговия и др.)
- нов аукцион, по който ще се провеждат прекъсванията за нестабилност, откриващия аукцион, междинния аукцион и закриващия аукцион
- нови фази на търговия

Новите функционалности в COBOS с Xetra са само седем

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още