IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 14 юни

09:16 | 14.06.08 г.
Преглед на печата за 14 юни

1.5 млрд. лв. загуба от сделките на Милен Велчев с външния дълг

в. Сега

Игрите на бившия министър на финансите Милен Велчев с външния дълг вече струват 1.5 млрд. лева на българските данъкоплатци. Колосалната сума изскочи по време на вчерашния парламентарен контрол. Депутатът от БНС Мирослав Мурджов поиска сегашният финансов министър да разясни какви са щетите за държавата от сделките, проведени през 2002 г. по време на управлението на НДСВ. Според Мурджов замените отпреди 6 години на стари брейди книжа с нови глобални облигации са донесли около 1 млрд. долара загуби на бюджета.

Само заради курсовите разлики превръщането на стари доларови борчове в нови книжа в евро е ощетило България с около 300 млн. евро (към 570 млн. лв.), стана ясно от разясненията на Пламен Орешарски вчера в парламента. Вредата идва от силното обезценяване на долара спрямо еврото и лева.

Орешарски: Чакайте по-скъпи горива

в. Стандарт

Икономиката ни трябва да се настрои за по-високи цени на горивата. Това предупреди на среща с бизнесмени в Пловдив министърът на финансите Пламен Орешарски. Той коментира, че идеята на френския президент за по-нисък ДДС върху горивата е по-скоро теоретична и е трудно приложима в нашите условия. "Аз съм против диференцирани данъчни ставки не само за горивата и за храните, но и за всичко останало", каза финансовият министър.

Сглобяват у нас снегорини “Камаз”

в. Стандарт

Снегорини и камиони за смет на "Камаз" да се сглобяват у нас, обмислят от руската компания. Те харесали Варненски или Шуменски регион. Това обяви Стефан Голев, председател на асоциацията за икономическо сътрудничество с Русия и ОНД след подписването на споразумение със Съюза на промишлениците и предприемачите в Ленинградска област. За да стане заводът факт, се обмисля възможността за създаване на българо-руски консорциум. Той ще обедини няколко мащабни предприятия и ще разполага с бюджет от над 100 млн. евро, за да отговаря на изискванията за инвеститор клас А.

Южната дъга на Околовръстното готова до Коледа

в. Новинар

До края на годината южната дъга по Околовръстното шосе на София, която е дълга 4,6 км, ще бъде завършена. Затруднения се очакват само по възела на кв. “Драгалевци”, за който е нужно отчуждаване на терените и препроектиране, но и той ще бъде готов до пролетта. Това каза вчера министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов по време на инспекцията на шосето, която направи заедно със столичния кмет Бойко Борисов.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още