IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

На 3 юли спешният телефон 112 ще започне да работи в десет области

През септември поетапно ще започнат да работят центровете в Бургас и в Монтана

14:00 | 13.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
На 3 юли спешният телефон 112 ще започне да работи в десет области

На 3 юли спешният телефон 112 ще започне да работи в 10 области, съобщи вицепремиерът и министър на извънредните ситуации Емел Етем. Тя припомни, че услугата 112 е безплатна и ще може да се използва от всички граждани на страната до края на година, съобщи БТА.

Още на 3 юли ще започнат да работят двата центъра - София, който покрива Южен-Западен район, и Русе - за Северен-Централен район, посочи Етем. Това по думите й означава, че от тази дата жителите на София, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Русе, В. Търново, Габрово, Силистра, Разград ще
могат да се възползват от центъра за спешни повиквания.

През септември поетапно ще започнат да работят центровете в Бургас и в Монтана, които също обхващат около десетина области, допълни министърът на извънредните ситуации.

От 1 октомври на разположение ще бъдат и последните два центъра - в Кърджали и във Варна, които покриват оставащите райони, каза Емел Етем. Тя добави, че графикът за поетапното въвеждане на спешните телефонни центрове у нас е представен в Брюксел.

В началото на юни Европейската комисия пусна интернет страница, на която могат да се намерят указания как да се използва единният номер за спешни повиквания 112 и какво може да се очаква от тази услуга. Товага от комисията подчертаха, че разчитата на бързи действия от страна на българските власти, за да направят най-после номер 112 действащ на територията на цялата страна. В началото на април страната ни получи мотивирано становище относно бавенето на въвеждането на единния номер и предупреждение, че това е втори и окончателен етап на разглеждането на този въпрос за България и Румъния, след което случаят ще бъде отнесен до Съда на Европейските общности поради нарушаване на Правилата на ЕС в областта на далекосъобщенията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още