IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Металурзи от „Кремиковци” на митинг, искат незабавна продажба на комбината

Предпочитаният от синдикатите вариант е веднага след това дружеството да бъде продадено чрез открит търг с наддаване

13:29 | 13.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Металурзи от „Кремиковци” на митинг, искат незабавна продажба на комбината

Металурзи от „Кремиковци”, които във вторник (17 юни) не са на смяна, ще излязат на митинг с искания държавата да се намеси за незабавна продажба на комбината, съобщиха от федерацията на металурзите към КТ „Подкрепа”. Митингът ще се проведе пред сградите на Министерски съвет и на Народното събрание.

Ръководителят на синдикалната федерация Людмил Павлов каза за Investor.bg, че исканията на работещите в „Кремиковци” са изцяло икономически и целят ускоряване на продажбата на компанията, независимо на кой от двамата сочени към момента за сериозни кандидат-купувачи – украинецът Константин Жеваго и братът на сегашния собственик Прамод Митал.

Във връзка с очакваното да бъде обявено от съда на 17 юни решение за несъстоятелност на „Кремиковци”, Павлов коментира, че предпочитаният от синдикатите вариант е веднага след това дружеството да бъде продадено чрез открит търг с наддаване. По този начин според синдикалиста новият собственик ще може съвсем скоро да инвестира в комбината, вкл. и в екологичната програма, още повече че срокът за издаване на комплексно разрешително изтича през есента.

След обявяването на несъстоятелност на „Кремиковци” съществуват още три варианта, по които може да се процедира, но те ще забавят окончателната продажба на предприятието поне с още няколко месеца, което не е желателно, смятат синдикатите.

Въпросните три варианта са: назначаване на синдик и прилагане на оздравителна програма, последвана от продажба; държавата (която към момента притежава 25% от акциите на „Кремиковци”) и държателите на акции, ако се споразумеят, да оздравят комбината и тогава да го продадат.

Вариантът, който според синдикатите е най-неблагоприятен, е несъстоятелност с ликвидация, при който е възможно „Кремиковци” да бъде продаден и „на парче”.

Преди два дни от КНСБ също съобщиха, че предпочитат след обявяването в несъстоятелност "Кремиковци" веднага да бъде продаден. От този синдикат обаче, към момента не са заявили, че ще участват в предстоящия митинг.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още