IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анкета: 45% ще ограничат активността си поради преминаването към Xetra

Общо 38% от анкетираните заявяват, че няма да има промяна в обичайната им инвестиционна дейност.

10:30 | 13.06.08 г.
Анкета: 45% ще ограничат активността си поради преминаването към Xetra

Преобладават инвеститорите, които ще ограничат активността си на БФБ-София поради преминаването към новата платформа Xetra, показва анкета на Investor.bg. Точно 45% от анкетирани ще намалят активността си, срещу 38%, които заявяват, че няма да има промяна в обичайната им инвестиционна дейност.

Другите 17% не са решили как ще реагират на новата платформа.

До момента поради новата плаформа беше свалено маркетмейкърството при акциите на Актив Пропъртис АДСИЦ, поради изчакване за запознаване с новата платформа.

Няколко дружества подадоха заявления и бяха преместени от "Неофициален пазар", сегмент "Б" на сегмент "А", което ще даде възможност с акциите им да се търгува непрекъснато, а не само на аукциони.

В последните дни среднодневният оборот с 40-те най-ликвидни дружества е около 2,5 млн. лв., което дори сравнено например с активите на взаимните фондове към 15 април тази година, които са 648 млн. лв., е сравнително малко. Разбира се не всички активи на фондовете са вложени в акции и не всички вложения в акции са в най-ликвидните борсови дружества.

Предстои да видим дали оборотът на БФБ-София ще се промени чувствително след стартирането на новата платформа в понеделник. Възможно е ако има намаление на оборота, това да се дължи и на започващия отпускарски сезон.

На теория при намаляване на ликвидността е възможно да се наблюдава по-голяма волатилност в цените на дружествата.

Основните нововъведения в Xetra са:

- нови кодове
- нови видове поръчки (айсберг, стоп и пазарна към лимитирана)
- нова валидност на поръчките като време (веднага или никога, всичко или нищо и до 90 дни чрез възможност за избор на точен ден и час за изтичане)
- нова валидност на поръчките за различните етапи на търговия (само за непрекъсната търговия, само за аукциони, за цялата търговия и др.)
- нов аукцион, по който ще се провеждат прекъсванията за нестабилност, откриващия аукцион, междинния аукцион и закриващия аукцион
- нови фази на търговия

Новите функционалности в COBOS с Xetra са само седем

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още