IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 13 юни

08:15 | 13.06.08 г.
Преглед на печата за 13 юни

Новите комплекси в Слънчев бряг се превръщат в общежития на персонала
в. Дневник

Западната зона в морския курорт Слънчев бряг, в която строителството през последните две-три години тече с бурни темпове, се оформя като квартал за настаняване на персонала от централните хотели. Голяма част от обектите дори са застрашени да останат необитаеми, прогнозираха представители на туристическия сектор в Слънчев бряг. Причината е в лавинообразното нарастване на легловата база в курорта, което в пъти изпреварва ръста на броя на туристите.

През последните няколко години т.нар. западна зона в Слънчев бряг се застрои със стотици апартаментни комплекси, които основателно са определяни, че са на десета линия от плажа. Тези обекти повече приличат на квартал на някой голям град, отколкото на морски курорт, коментират представители на бранша.

България е заплашена от имиджова катастрофа с дългосрочни последствия
в. Дневник

В момента България е заплашена от имиджова катастрофа с дългосрочно действие. Това каза държавният министър в Министерството на външните работи на Германия Гернот Ерлер пред делегатите на годишното общо събрание на Германо-българската индустриално-търговска камара.

По думите му има последен шанс да се постави под контрол подобно развитие и да се ограничат щетите. Поради установената злоупотреба с европейски средства ЕК възнамерява да въведе в България механизми на контрол, каквито не са били въвеждани в други страни, каза министърът.

Малко вятър у нас, но го впрягаме
в. Стандарт

Различни наши и чужди инвеститори са заявили изграждането на ветрогенератори с обща мощност 2400 мегавата. Това съобщи шефът на НЕК Мардик Папазян на енергийния форум в курорта "Св. св. Константин и Елена" днес. В момента у нас имало изградени и действащи 45 ветрогенератори основно в Североизточна България.

Големият интерес на инвеститорите към електропроизводство от вятъра се обяснява със задължителното изкупуване на тази енергия от НЕК и то на много по-добри цени от конвенционалните. Иначе, според експертите, България не е най-доброто място за това производство, дири на най-ветровитото място - североизточния регион, работещият вятър е малко повече от 2000 часа годишно.

Арест за съдии и нотариус заради парк “Възраждане”
в. Новинар

Трима съдии и един частен нотариус най-вероятно ще бъдат арестувани, след като приключи проверката на Софийска градска прокуратура за незаконно прехвърляне на 21 дка общински терен, част от парк “Възраждане” в “Зона Б-5” в столицата. Това съобщи вчера кметът на София Бойко Борисов. Има данни, че магистратите и нотариусът са действали противозаконно при издаване на документ с невярно съдържание за собственост на терена на частната фирма “Сигма ремонт” ООД в момент, когато той принадлежи на “Софийски имоти”, заяви пред "Новинар" шефът на Софийската районна прокуратура Александър Налбантов. В престъпната схема за отнемане на общинския имот са се включили двама съдии от фирменото отделение на Софийския градски съд, един съдия по вписванията от Районния съд в столицата и един частен нотариус - Валентина Георгиева. Магистратите ще бъдат подведени под отговорност за престъпление по служба, а нотариусът – за съставяне на документ с невярно съдържание. Ако бъдат признати за виновни, четиримата може да лежат в затвора до 5 години.

Първите ваучери за иновации ще бъдат раздадени до края на месеца
в. Дневник

Мениджърите на 81 компании ще получат до края на този месец ваучери за разработка на научни проекти, които да се внедрят в производството им. Ваучерите са на стойност 5 или 15 хил. лв. и ще бъдат осребрени, след като научните екипи, с които компаниите сключат договори, изпълнят заданията си. Това обяви шефът на дирекция "Политика за предприятията" в министерството на икономиката Ели Анави при определянето на печелившите кандидати.

Ваучерната система (известна като схема за подкрепа на трансфера на знания към предприятията) се въвежда от тази година като възможност компаниите да възлагат на научни екипи проекти с приложение в производството. Държавата отпусна за тази година само 1 млн. лв., въпреки че кандидатите предложиха проекти за 2.4 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 19.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още