IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

До 7 хил. лв. бонус за чиновниците, отговарящи за еврофондовете

Високи бонуси ще има за голям процент усвояване. Двойни заплати обаче са предвидени и за служители с не толкова добри резултати

15:38 | 12.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
До 7 хил. лв. бонус за чиновниците, отговарящи за еврофондовете

Държавните служители, занимаващи се с управление и разпределение на средствата по оперативните програми, ще получават годишни бонуси в зависимост от процента на реално усвоените средства по оперативните програми, съобщи зам.-министърът на държавната администрация Мария Дивизиева.

Предложението за бонусите се съдържа в изготвения по препоръка на вицепремиера Меглена Плугчиева доклад за състоянието на държавната администрация, която се занимава с усвояването на еврофондовете.

По думите на Дивизиева при условие че средната работна заплата в държавната администрация към момента е 600-650 лв. (а в някои институции и много повече), то служителите от звената, занимаващи се с еврофондовете, по регламент вече получават двойни по размер заплати, т.е. 1200 лв. средно.

Ако отчетат над 50 на сто усвояване на средствата по годишния индикативен план, те ще получат като бонус в края на годината 6 месечни основни заплати, т.е. 3600 лв. При 100% усвояване на средствата, което от министерството признаха, че е почти невъзможно, бонусът при дадената работна заплата ще бъде 7200 лв.

Дивизиева не даде ясен отговор на въпрос на журналисти защо, ако има звена или служители, които реализират нисък процент на усвояване на фондовете, те ще продължат да получат двойни работни заплати.

Тя мотивира направеното предложение за бонусите с това, че способните държавни служители трябвало да се задържат на работа в администрацията, тъй като част от тях отивали да работят в частни фирми, където заплатите са по-високи.

От своя страна Меглена Плугчиева заяви, че към момента няма никаква специална система на мониторинг от страна на Брюксел на процеса на усвояване на еврофондовете у нас и тя не знае да се предвижда такава.

Тя напомни, че междинният мониторингов доклад на ЕК ще е готов в края на юли и в него ще бъдат включени и постигнатите от България резултати в различните области и през юни.

Плугчиева съобщи, че българският секретариат на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), който досега беше на подчинение на МВР, вече преминава на подчинение на Министерски съвет, като Плугчиева ще го ръководи лично. Целта е да се подобри комуникацията на службата както със съответните органи в чужбина, така и у нас, поясни вицепремиерът.

Тя съобщи още, че се разширяват правомощията на националния ръководител, отговарящ за усвояване на средства по оперативните програми, който е зам.-министърът на финансите Димитър Ивановски. Той вече ще може сам да назначава програмните ръководители от различните министерства по съответните оперативни програми. Досега тези ръководители се определяха от министрите.

Основните промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП) ще бъдат насочени към засилване на предварителния контрол, включително и от страна на Агенцията за обществени поръчки, каза от своя страна зам.-министърът на финансите Атанас Кънчев. Агенцията за държавна финансова инспекция пък се предлага да има по-големи правомощия при налагане на наказания на фирми и физически лица. Предвижда се също и публичност при отваряне на офертите по ЗОП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още