IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България се интегрира добре в европейския пазар на луксозни стоки

„Луксът днес не е само за най-богатите", смята маркетинг мениджърът на Pernod Ricard Holding

15:58 | 12.06.08 г.
България се интегрира добре в европейския пазар на луксозни стоки

България се интегрира добре в европейския пазар на луксозни стоки, в страната вече има пазарна ниша, каза по време на откриването на конференцията Lux Only посланикът на Франция у нас Етиен дьо Понсен.

По думите му една от целите на събитието е да се засили присъствието на френските луксозни стоки на пазара у нас. Основен фокус на конференцията тази година е „Франция – родината на лукса”. Страната е световен лидер в износа на луксозни стоки, като той е предимно за Англия, САЩ, Германия и Япония.

„Луксът днес не е само за най-богатите. Общото за глобалния клиент на лукса е това, че той се стреми към определен стандарт на живот и така луксът се превръща по-скоро в състояние на ума“, каза по време на презентацията си Ан-Клер Родари, маркетинг мениджър на Pernod Ricard Holding.

По думите й в рамките на понятието лукс се разграничават, макар и не твърде ясно, различни категории – висок лукс, достъпен лукс, премиум марки, както и такива, които са станали масови.

Луксозните стоки обаче винаги въвличат майсторски умения при направата, както и повече време за това. Ключово за луксозните стоки е вниманието към детайлите, добави Родари.

Луксът датира още от времето на крал Луи ІХ и Версайския дворец, каза тя. С времето обаче луксозните марки трябва да се осъвременяват, като същевременно запазят същината си.

Мит е например твърдението, че легендарният флакон на парфюма Chanel No 5 никога не е променял – с времето му формата се променя, но съвсем по малко, така че това не се отразява съществено върху флакона. Успоредно със стоките се променят и рекламите им – те стават по-провокативни и игриви, но също трябва да запазят посланията на марката, каза Родари.

Ултрамодерните марки не могат да останат само такива в днешни дни. Така например някои марки като Mauboussin бяха принудени да се пренасочат от твърде ексклузивни предложения като часовник за 1 млн. долара към по-достъпни стоки, посочи Стефан Делайе от Euro RSCG.

Луксът въвлича понятия като търсене на значение, добавяне на стойност към живота, себеопознаване и себеотстояване. Това се отразява на рекламите им, които се стремят да пресъздават същите усещания.

Друга тенденция при луксозните марки е т. нар. „интелигентен лукс“, посочи Делайе. Такива например са редки предмети от рециклирани материали, луксозни стоки с кауза (например гривните на Cartier с благотворителна цел Love), еко-луксът (хибридни автомобили или хотели, които акцентират върху природосъобразността си) и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още