IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ТОЛ-таксите – или догодина, или през 2010

Таксите ще се плащат в лева или евро, предстои и диференциране на размера им според екологичните категории на автомобилите

13:00 | 12.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
ТОЛ-таксите – или догодина, или през 2010

Ще заплащаме ТОЛ-такси при ползване на пътната инфраструктура, се казва в приетата днес от правителството Наредба за регламентиране условията и реда за определяне и събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура.

Това означава, че след въвеждане на ТОЛ-таксите съществуващата в момента винетна система ще отпадне, тъй като според европейското законодателство за ползване на пътищата не могат да се въвеждат два вида пътни такси.

На въпрос на Investor.bg кога на практика ще започнем да плащаме ТОЛ-такси, от Министерство на транспорта обясниха, че има два варианта за срок на въвеждане – или догодина, като би трябвало съответните съоръжения да бъдат изградени на част от съществуващите магистрали, или през 2010 г. при завършването на нови инфраструктурни обекти (в случая става въпрос за магистрала Тракия и посоченият оптимистичен вариант за завършването й).

В приетата днес наредба се определят основните правила за пресмятане на ТОЛ-таксите, като се диференцират разходите за инфраструктурата (инвестиционни разходи) и разходите за експлоатация и управление. Размерът на таксите ще се определя с тарифа на Министерски съвет в лева или евро, като за превозните средства с чуждестранна регистрация се допуска и заплащане в евро.

От 2010 г. пък ще трябва да се въведе и диференциация на ТОЛ-таксите в зависимост от екологичните категории на автомобилите.

Таксата за ползване на отделни съоръжения по републиканските пътища дава право на едно моторно превозно средство да преминава през някои мостове, тунели или планински проходи. Списъкът на тези съоръжения ще се обнародва в Държавен вестник.

Таксите за специално ползване на републиканските пътища или на част от тях се заплащат за изграждане и експлоатиране н търговски крайпътни обекти и пътни връзки към тях, площадки за оказване на пътна помощ, рекламни съоръжения и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още