IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

София – последна по качество на живот от столиците в ЕС

Европейските градове доминират в класацията, като на първо място е Цюрих

11:00 | 11.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
София – последна по качество на живот от столиците в ЕС

София е столицата с най-ниско качество на живот в ЕС, показва класацията за 2007 г. на консултантската компания Mercer, която включва 215 града в цял свят.

Класацията се изготвя на базата на критериите качество на живот и лична сигурност, като и по двата София се нарежда най-ниско в списъка от столиците на държави в ЕС. И по двата признака София е на 117-то място, изоставайки с една позиция спрямо предходната година по критерия качество на живот.

Европейските градове доминират в класацията за качество на живот, като на първо място е Цюрих, който запазва водещата си позиция, следван от Виена и Женева на второ място.

Следващите в подреждането обаче са Ванкувър и Оукланд.

Лондон е на 38-ма позиция, а най-високо класираният щатски град е Хонолулу (на 28-мо място). С най-ниско качество на живот са африканските градове Нджамена (211), Хартум (212), Бразавил (213), Банги (214) и Багдад, който запазва позицията си на града с най-ниско качество на живот.

Класацията се изготвя чрез индекс, според който Цюрих има 108 точки, а Багдад – 13,5. За сравнение се взима Ню Йорк (49-та позиция), който има 100 точки.

От източноевропейските градове в класацията с най-високо качество на живот е Прага (71), следвана от Будапеща (74), Вилнюс (78), Любляна (82), Варшава (85) и Рига (89). Най-ниско класираният град в региона е Минск (183).

По критерия лична сигурност, който се базира на признаците вътрешна стабилност, престъпност, ефективност на полицията и др., начело в класацията е Люксембург, следван от Берн, Женева, Хелзинки и Цюрих. Сред най-сигурните градове в САЩ са Чикаго, Хюстън и Сан Франциско, всичките на 53-то място. Багдад отново е на последното 215-то място, като преди него се нареждат Киншаса (214), Карачи (213), Найроби (212) и Банги (211). Москва се нарежда на 196-то място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още